« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-22 12:06:15
Temat: Pigwa plus jablkoDostalam duza reklamowke jablek. Zamierzam zrobic z nich mus (i do sloikow
na zime). Czy mozna mieszac jablka z pigwa? Tylko, czy teraz mozna
pigwe kupic?
Czy takie polaczenie bedzie smaczne? I czy do ciasta mozna to dodac. Cos na
wzor np. szarlotki? Bo pigwa jest raczej cierpkim owocem...
Pozdrawiam,
Maja
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-22 12:35:36
Temat: Re: Pigwa plus jablko
"Tylko, czy teraz mozna
> pigwe kupic?
Widzialem orla ... tfu! pigwe wczoraj na targowisku we Wroclawiu. Znaczy -
jest w handlu :-)))
pozdrawiam! zbisa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-23 09:57:23
Temat: Re: Pigwa plus jablko
Użytkownik "Mea" <i...@i...pl> napisał w wiadomości
news:ap3f4s$80c$2@news.tpi.pl...
> [...]Czy mozna mieszac jablka z pigwa? Tylko, czy teraz mozna
> pigwe kupic?[...]
> Maja
>
Tylko teraz mozna kupic swieza, dojrzala pigwe. Trzeba szukac na targowiska,
u dzialkowiczow. Przed polaczeniem z jablkami musi byc dosc dlugo
obgotowana. Szykujac pigwe najpierw (po dokladnym wytarciu) obieram owoce,
kroje, usuwam gniazda nasienne. Obierki i gniazda zalewam woda tak
ledwo-ledwo, gotuje dosyc dlugo, ale niezbyt mocno, zeby wywar byl
intensywny jak galareta z nozek. Owoce, skropione sokiem cytrynowym, bo
ciemnieja, czekaja na przecedzony wywar. Wrzucone do wrzacego wywaru gotuja
sie okolo 1,5-2 godzin. Jak juz dobrze miekkie, mozna dodac do jablek. Maja
fantastyczny aromat.
Zapach swiezych owocow jest bardzo mocny, ze zanim je przerobie stoja kilka,
albo i kilkanascie dni w kuchni, pokoju i pachna jesienia.
--
DanaB
www.kuchnia.com.pl
"Och, gdyby ktoś chciał zjeść to co ugotuję..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-24 13:54:14
Temat: Re: Pigwa plus jablko
Użytkownik "DanaB" <d...@n...com.pl> napisał w wiadomości
news:ap5rp3$6og$1@news2.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Mea" <i...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:ap3f4s$80c$2@news.tpi.pl...
> Zapach swiezych owocow jest bardzo mocny, ze zanim je przerobie stoja
kilka,
> albo i kilkanascie dni w kuchni, pokoju i pachna jesienia.
> --
> DanaB
> www.kuchnia.com.pl
> "Och, gdyby ktoś chciał zjeść to co ugotuję..."
>
Kupilam pigwe, czeka na zrobienie razem z jablkami na balkonie. Zabiore sie
w weekend. Dzieki za pomoc.
Pozdrawiam
Maja
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |