Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Igor" <i...@1...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pizza - jak ułożyć?
Date: Fri, 19 Nov 2004 20:56:03 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 38
Sender: i...@o...pl@igor.chr17.1000lecie.pl
Message-ID: <cnlive$qfq$1@news.onet.pl>
References: <cnknjd$mvr$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: igor.chr17.1000lecie.pl
X-Trace: news.onet.pl 1100893998 27130 195.177.67.72 (19 Nov 2004 19:53:18 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 19 Nov 2004 19:53:18 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:222093
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Maciuś" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:cnknjd$mvr$1@inews.gazeta.pl...
> Śledzę i wertuje sobie wątki na tej grupie od paru tygodni i pragnę
> przywitac się po raz pierwszy, tadaam :-)
>
> Mam czysto techniczne pytanie dla miłośników robienia pizzy - ważne jak
> sądzę, bo coś mi podpowiada, że odgrywa to dużą rolę: jaki układ
składników
> na cieście jest najbardziej optymalny? Czy mając przykładowo składniki,
> takie jak cebulę, pieczarki, salami, paprykę i ser, kładziemy w pierwszej
> kolejności rozmiarowo największe (czyli w tym przypadku salami, paprykę,
> pieczarki, cebulę, na wierzch posypując serem)? Czy może warto najpierw
> ułożyć warzywa, posypać serem i na to dopiero wędlinkę? Mam wrażenie, że
> przykryte pod warstwą sera składniki nie mają szansy się ładnie przypiec,
> tylko się duszą :-)
>
> Bardzo proszę o Waszą opinię,
> Ukłony, Maciek.
Ja polecam następującą kolejność:
1. ciasto skrapiam delikatnie oliwą z pierwszego tłoczenia i rozprowadzam
pędzelkiem.
2. Potem sos pomidorowy (chyba najlepiej taki zegęszczony, a nie z
koncentartu) z dodatkiem oregano, czosnku, bazylii i co tam sobie jeszcze
zażyczysz.
3. Pieczarki lekko podsmażone.
4. salami i papryka.
5. Cebula
6. wszystko piekę kilkanaście minut i dopiero wtedy na już spieczoną lekko
pizzę sypię mozarellę i wstawiam do pieca na 4 - 5 minut.
W ten sposób wszystko mam elegancko spieczone a ser się rozpuści i nie
"udusi" pozostałych składników.
Radzę nie sypać grubych "warstw" posczególnych
składników , ale rozmiesczać je równomiernie, żeby pizza nie miała 10 cm
grubości :)
Igor
|