Data: 2004-11-19 19:56:03
Temat: Re: Pizza - jak ułożyć?
Od: "Igor" <i...@1...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Maciuś" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:cnknjd$mvr$1@inews.gazeta.pl...
> Śledzę i wertuje sobie wątki na tej grupie od paru tygodni i pragnę
> przywitac się po raz pierwszy, tadaam :-)
>
> Mam czysto techniczne pytanie dla miłośników robienia pizzy - ważne jak
> sądzę, bo coś mi podpowiada, że odgrywa to dużą rolę: jaki układ
składników
> na cieście jest najbardziej optymalny? Czy mając przykładowo składniki,
> takie jak cebulę, pieczarki, salami, paprykę i ser, kładziemy w pierwszej
> kolejności rozmiarowo największe (czyli w tym przypadku salami, paprykę,
> pieczarki, cebulę, na wierzch posypując serem)? Czy może warto najpierw
> ułożyć warzywa, posypać serem i na to dopiero wędlinkę? Mam wrażenie, że
> przykryte pod warstwą sera składniki nie mają szansy się ładnie przypiec,
> tylko się duszą :-)
>
> Bardzo proszę o Waszą opinię,
> Ukłony, Maciek.
Ja polecam następującą kolejność:
1. ciasto skrapiam delikatnie oliwą z pierwszego tłoczenia i rozprowadzam
pędzelkiem.
2. Potem sos pomidorowy (chyba najlepiej taki zegęszczony, a nie z
koncentartu) z dodatkiem oregano, czosnku, bazylii i co tam sobie jeszcze
zażyczysz.
3. Pieczarki lekko podsmażone.
4. salami i papryka.
5. Cebula
6. wszystko piekę kilkanaście minut i dopiero wtedy na już spieczoną lekko
pizzę sypię mozarellę i wstawiam do pieca na 4 - 5 minut.
W ten sposób wszystko mam elegancko spieczone a ser się rozpuści i nie
"udusi" pozostałych składników.
Radzę nie sypać grubych "warstw" posczególnych
składników , ale rozmiesczać je równomiernie, żeby pizza nie miała 10 cm
grubości :)
Igor
|