Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pizza - koncepcje
Date: Thu, 16 Apr 2009 13:29:18 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 62
Message-ID: <lpizwalzf7cv.1c8q30w9tub6n$.dlg@40tude.net>
References: <grj16v$8m1$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<grj1kd$7pr$2@nemesis.news.neostrada.pl> <gs5fdb$8fm$1@achot.icm.edu.pl>
<j...@4...net>
<gs6nt2$8vr$1@achot.icm.edu.pl>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: bnd119.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1239881358 9462 83.28.249.119 (16 Apr 2009 11:29:18 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 16 Apr 2009 11:29:18 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:321877
Ukryj nagłówki
Dnia Thu, 16 Apr 2009 09:49:26 +0200, yapann napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:j9fnnh9ei6vb.181czfc3nsmpv.dlg@40tude.net...
>
>> Ja w kwestii krupczatki: z dobrze napęczniałej krupczatki nawet delikatne
>> ciasto wyjdzie jeszcze lepsze (nawet biszkopt), niż ze zwykłej mąki, pod
> Może to jest patent?
> Skąd to wyszystko wiesz? Powinnaś prowadzić jakiś program!
Może Iksella gotuje?
:-D
Lata samodzielnej nauki, sporo książek i samodzielnego próbowania plus
wielkie i dobre chęci. Kiedy wychodziłam za mąż, umiałam zrobic tylko
jajecznicę i zalewajkę. Jajko na miękko - ooo, to już był wtedy wyczyn dla
mnie...
>
> Moje ciast akurat niezamierzenie stało wiele godzin (i było niezmiernie
> luźne - myślałam, że drożdże osiągnęły apogeum ekspansji - ale mówisz, że to
> przez nabranie wilgoci przez mąkę?)
>
> A uważasz, że do pizzy woskiej krupczatka jest ok?
A szkodzi spróbować? - czytałam gdzieś, że do drożdżowego ciasta też jest
ok. Bo ma szanse i czas napęcznieć podczas rośnięcia drożdży. Napęcznienie
jest warunkiem, inaczej ciasto będzie twarde.
A przecież słyszałam nawet o biszkopcie z kaszy manny gdzieś...
>
> Ja kiedyś wyczytałam że jak dodasz gotowanych ziemniaków do ciasta, to jest
> rewelacja.
Do chlebowego ciasta - owszem. Byle nie za dużo tych ziemniaków. One dają
wilgoć, chleb dłużej jest świeży.
> Namęczyłam się, do tego porobiły się grudy (aż tak się nie
> namęczyłam, żeby się nieporobiły .... :p) ale nie czułam, czy wynik jest
> specjalny.
Bo to trzeba przez sitko przetrzeć te ziemniaki przed dodaniem do mąki.
> Teraz z resztą unikam posiłków, które podstępnie zajadają mój
> czas.
>
>
>> czyli musi być dość wilgoci. Nawet pierogowe ciasto robię od kilku lat
>> wyłącznie z krupczatki i jest to delicja: jak mówię, należy tylko dać mu
> ale gotowane? ja pierogi robię z krupczatki obowiązkowo bo to są pieczone
> pirogi w kruchym cieście :>
Gotowane :-)
Zrób miękkie ciasto, daj mu poleżeć pod miską jakieś pół godziny i dopiero
wykrawaj pierogi.
--
"Miłuj swoich wrogów. To doprowadzi ich do szału".
;-PPP
|