Data: 2006-02-08 15:38:44
Temat: Re: Placek Żydowski
Od: Maciek 'Babcia' Dobosz <b...@j...org.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Sat, 4 Feb 2006 07:20:07 +0100, "Marek W."
<U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU
.UplU> wrote:
>Kiedys czytałem wywiad z rabinem co to powoduje koszernosc wódeczki
>no to raz ze on sie iles tam lat miał tego uczyć to jeszcze urządzenia we
>fabryce musiały miec certyfikaty ...i załoga ..znaczy zadnych kobiet i takie
>tam..
>
>a z drugiej strony jak jest taki certyfikat to spokojnie mozna kupowac bo
>nieoszukane
W sumie to ciekawe jak różne opowieści krążą :-)
Zasadniczo praktycznie każdy alkohol typu wódka jest koszerny.
Oczywiście poza Pesach - bo nie spożywa się produktów z fermentowanego
zbozą. Wiec stąd śliwowica paschalna - bo nie jest ze zboża. Sama
destylacja daje koszerność - oczywiście z zachowaniem pewnych wymogów.
A że wódka nazywa się koszerna to w sumie chwyt reklamowy - nawet te
bez żadnych pieczątek są koszerne jeśli spełniją ogólne wymogi
czystości. Podawałem już kiedyś chyba link o koszerze ale go powtórzę:
http://www.jewish.org.pl/polskie/materialy/JewFAQ/ka
shrut.htm
Zdrówko
--
Maciek 'Babcia' Dobosz
http://www.banshee.org.pl
N.A.S.K. Nieudolny Administrator Sieci Komputerowej
http://paintball.info.pl
|