Data: 2001-08-01 13:05:16
Temat: Re: Placki kukurydziane
Od: "MauaM" <m...@d...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "*p*" napisał w wiadomości
> > Może chodzi o langosze?
>
> Dokładnie!!! tylko nie pamiętałem ichniej nazwy tego przysmaku. A co do
mąki
> kukurydzianej, to tak od kogoś usłyszałem.
>
> > Ale langosze wyhodzą pyszne
>
> Identiko jak te madziarskie? To podeślij mi przepis, plisss!
Znalazłam
Oto on:
40 dkg bialej maki pszennej
2 ugotowane i utluczone ziemniaki
3 dkg drozdzy
1 szklanka letniego mleka
cukier
sol
olej
Drozdze rozrobic z 1/ szklanki mleka i odrobina cukru
Make przesiac, wsypac do miski, posrodku zrobic dolek, do ktorego wlac
rozczyn drozdzy, dodda mase z ziemniakow i lyzke oleju, dodac reszte
mleka, sol do smaku i wyrobic ciasto o konsystencji nieco twardszej, niz
na kluski kladzione. Posypac maka i zostawic pod przykryciem, w cieplym
miejscu na godzine. Formowac cienkie placki wielkosci dloni i smazyc na
wrzacym oleju -- poczatkowa pod przykryciem, a po przewroceniu na druga
strone juz bez przykrycia.
Ja podaję z drobno utartym żółtym serkiem. Można je też natrzeć czosnkiem.
Pycha!
MauaM
|