Data: 2004-09-30 08:39:59
Temat: Re: Placki ziemniaczane
Od: "Gusiek" <a...@W...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Dariusz K. Ladziak" <l...@w...pdi.net> napisał w wiadomości
news:415b3f46.10881897@news.tpi.pl...
> On Wed, 29 Sep 2004 11:31:37 +0200, "Gusiek"
> <a...@W...onet.pl> wrote:
>
>
> >Utrzeć kilo żółtych ziemniaków. Dodać dwa jajka, lekko czubatą łyżkę
maki,
> >szczyptę soli. Smażyć na oleju z obu stron na złoto.
> >Krócej nie umiem ;)
>
> A ja umiem - urzec ziemniaki, lekko posolic, smazyc na oleju. Jajko,
> maka (pfuj!) cebula czy co tam jeszcze to dodatki czasem pozadane,
> czasem mniej (placki ziemniaczane z maka???) ale niekonieczne.
Wcale nie było krócej, bo się rozgadałeś ;)
Masz po prostu inne wyobrażenie nt. definicji placków ziemniaczanych. Ty
podajesz przepis na Rösti zwane też plackami słonecznymi - najlepiej ścierać
wtedy ziemniaki na grubej tarce jarzynowej. Też smaczne, ale to trochę co
innego. A tradycyjny polski przepis ma w składzie mąkę i to dużo wiecej, niż
ja podałam. Zazwyczaj ludzie sypią bez opamiętania i potem mają podeszwy
zamiast placków ;)
Pozdrawiam, Agata
|