Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ews.telbank.pl!not-for-mail
From: "elasmo" <e...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Podajcie przepis na latwy i smaczny tort.
Date: Tue, 30 Dec 2003 09:34:43 +0100
Organization: BPTNet - http://www.telbank.pl
Lines: 33
Message-ID: <bsrdat$3m7$1@news.telbank.pl>
References: <0...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: net2-3.telkab.pl
X-Trace: news.telbank.pl 1072773277 3783 195.136.7.130 (30 Dec 2003 08:34:37 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...telbank.pl
NNTP-Posting-Date: 30 Dec 2003 08:34:37 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:184761
Ukryj nagłówki
Już kiedyś podawałam, ale co tam podam jeszcze raz:
BISZKOPT:
7 średnich jaj całych ubić na kogel-mogel z 2 szkl. cukru kryształu(do
białości mikserem ok.10 min)
dodać 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (sprawdzić termin
przydatności) i też porządnie ubić mikserem
dodać 2 szkl. mąki tortowej.
Wszystko jeszcze porządnie ubić.
Przelać do posmarowanej margaryną i posypaną dość grubo bułką tartą formy.
Ja mam wypróbowaną formę od prodiża taką aluminiową nie wiem dlaczego ale w
niej zawsze wyrasta idealnie.
Piekarnik ma być nagrzany do ok.170C (elektryczny)
Czas pieczenia -do momentu gdy biszkopt sam odstanie od blachy.Pozostawić do
ostygnięcia .Zimny przekroić nożem na 3 plastry.
Pącz do nasączenia biszkoptu:
1 i 1/2szkl. wody+4 łyżeczki cukru+kieliszek wódki+zapach+sok z cytryny)
Nasączyć 1 część i posmarować kremem( może być z torebki np.Delecty w/g
podanego przepisu)
następnie czynności powtórzyć.
Na końcu posmarować cały już złożony tort i udekorować kremem (owoce,
granulowane kakao,wiórki kokosowe, orzechy i co jeszcze chcesz)
Wstawić najlepiej na 12 godzin do lodówki, a potem ....jeść i jeść bo taki
jest ogromny i pyszny.
Pozdrawiam i życzę smacznego
elasmo
|