Data: 2003-10-15 00:46:16
Temat: Re: Podejście do zmiany żywienia cz. 1.
Od: "Creed" <a...@W...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Stało się to Tue, 14 Oct 2003 22:44:17 +0200, gdy "Hoody" <jcs[usun
> to]@o2 atuwstawkropke pl> napisał:
>
> >W Polsce miano "razowca przypisuje sie wszelkim odmianom
> >ciemnego pieczywa, najczesciej wzbogacanego karmelem.
> >Zgodny z MM jest wylacznie chleb Z PELNEGO PRZEMIALU,
> >taki mozna kupic najczesciej na wage (albo na centymetry) :)
>
> Jeśli chleb jest na mące żytniej (niezależnie od przemiału) bez
> domieszki pszennej lub "razowej" to będzie miał niższe IG, około 55.
>
> Jadam np. chleb pełnoziarnisty Schulstada i pytlowy SPC. Jednak według
> tablic Mendozy, praktycznie każdy chleb ma IG >50 (do 90) czyli w I
> fazie należałoby je odrzucić.
>
> Z własnego doświadczenia wiem, że odrzucenie chleba pszennego i
> przejście na pełnoziarnisty i chrupką Vasę (o bardzo niepewnym IG)
> bardzo mi pomogło.
>
> Znalazłem też u Mendosy coś takiego:
> "chleb jęczmienny gruboziarnisty (70% ziarna)" z IG 39.
> co to za monstrum?
>
> pzdr
> vr.
>
http://www.alicja.love.prv.pl
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|