Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Jacek" <l...@n...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Podpiwek
Date: Wed, 15 Aug 2001 11:16:21 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 71
Message-ID: <9lgr82$fuv$1@news.tpi.pl>
References: <9ldl7o$igp$11@news.tpi.pl> <3b7a5971$1@news.vogel.pl>
<9le1bi$1r2$1@news.tpi.pl> <3...@n...vogel.pl>
Reply-To: "Jacek" <l...@n...com.pl>
NNTP-Posting-Host: pa16.opole.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 997978178 16351 213.76.4.16 (16 Aug 2001 16:09:38 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 16 Aug 2001 16:09:38 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-Subject: Odp: Podpiwek
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:62597
Ukryj nagłówki
Użytkownik Barbara <b...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@n...vogel.pl...
> Qrcze, nie pamiętam dokładnie, bo dawno go robiłam, może Jacek przypomni.
Wiec mzoe najpierw jak to smakuje.... wiec jest to doslownie lepsze niz
ciemne piwko takie jak sprzedaja w sklepach /Karmi/ to co samam zrobisz
bedzie takie jakies delikatniejsze, i bedzie mialo taki delikatny poskam
drozdzy, ktory ejst cudowny..:-)
> opakowanie podpiwku zalać 10 litrami wody,
hmm, ja mialem nieco inaczej, najpierw zagotowac 10l wody....
>zagotować,
po zagotowaniu wsypac podpiwek...
> chyba chwilę pogotować,
tak okolo 10 minut.. wiec calkiem spora chwile:-)
> potem przecedzić z tych paprochów,
miedzyczasie zaproponoali ostudzic:-))) a potem odcedzic przez tkanine z
tych wlasne slawnych paprochow:-)
> dodać 0,5 kg cukru,
ja dodalem 0,6 i bylo chyba lepsze:-)
> do letniego dodać
> drożdże
ehe...
>- ok. 1/4 kostki (czyli jakieś 2,5 dag),
Oj rpzesadzilas... 1dag.... ! Jak dasz 2,5 to butelka moze nie doczekac
czasu konsumpcji jej wnetrza.. a wnetrza bedziesz mogla szukac po
najblizszej okolicy:-)))))))
> rozlać do butelek,
tia....
> zakręcić
ehe
> i odstawić na 2-3 dni,
w upalne dni na 1 dzien w cieple miejsce a potem do zimnego.. a w zimne dni
na 2-3 dni do ciepleka a potem do zimnego:-)
> najlepiej do piwnicy.
tak wlasnie zrobilem;]
> Nie wstrząsać przed otwarciem:-))
Czyzbys miala jakies doswiadczenia z tym otwieraniem? hehe... ja mialem po
moich exscesach szykowalo sie malowanie sufitu:-)))) Strasznie to
wybuchowe:-)) to wszystkod zieki drozdzom:-)
> Jaak smakuje...jak słabe piwo karmelowe, taki gazowany napój, świetnie
gasi
> pragnienie w upały.
Dokladnie... na rpawde abrdzo dobre:-)
> Nie wiem ile to jest wagowo, ale tak wizualnie, to paczka podpiwku jest
> wielkości opakowania 10 pudełek zapałek i ja brałam analogiczną ilość
kawy.
hmm, Basiu, ale wiesz co zastanawia mnie fakt, ze na podpiswku pisze co sie
w nim znajduje, i ejst tam neico wiecej skladnikow.../ ju lece po pudelko i
wam przepisze/
Wiec: jeczmien, susz cykorii, susz buraka, slod jeczmienny, chmiel, cukier,
kwas spozywczy....
Zastanawialem sie czy nawet samemu nie idzie zdobyc wszystkich skladnikow i
cosik z tego wyczarowac:-)
Pozdrawiam
Jacek
|