Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Dorunia" <d...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Polskie buleczki do szkoly
Date: Thu, 20 Dec 2001 08:51:56 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 45
Message-ID: <9vs5a5$hbl$1@news.tpi.pl>
References: <9vol3s$71v$1@news1.xs4all.nl> <9vqvtt$glb$1@news.tpi.pl>
<9vr71v$3ft$1@news1.xs4all.nl>
NNTP-Posting-Host: pb149.lodz.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1008834693 17781 213.76.189.149 (20 Dec 2001 07:51:33 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 20 Dec 2001 07:51:33 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:88507
Ukryj nagłówki
Użytkownik <m...@h...com> napisał w wiadomości
news:9vr71v$3ft$1@news1.xs4all.nl...
> >
> > Badz taka mila i podaj ten przepis na buleczki Doruni. Nie
> > moge go znalezc. Dzieki.
>
>
>
> Prosze, caly post Doruni:
> >
> Chaleczka
>
> A to jeszcze jeden przepis od maniaczki wypieków drozdzowych:
> 1/2 kg maki,
> 5 dag drozdzy,
> 2 lyzki i 1/2 masla,
> lyzka kwasnej smietany,
> 2 lyzki cukru,
> 2 jaja,
> szklanka wody,
> jesli ktos lubi troche maku,
> odrobina soli.
> Zrobic rozczyn z pokruszonych drozdzy, lyzeczki cukru, lyzeczki maki i
> polowy szklanki cieplej wody. Odstawic do wyrosniecia. Do maki wbic jaja,
> dodac smietane, cukier oraz sól i wyrosniete drozdze. Dobrze wyrobic
ciasto
> (jesli jest zbyt geste, dodac tyle wody, by bylo dosc luzne). Maslo
podgrzac
> i wlac do ciasta. Wyrobic do chwili pojawienia sie pecherzy powietrza,
> przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia. Gdy ciasto podwoi swoja
> wielkosc, zagniesc ponownie i uformowac trzy waleczki grubosci okolo 2-3
cm.
> Splesc w warkocz. Uformowana chalke pozostawic do wyrosniecia. Nastepnie
> posmarowac podgrzanym jajkiem i posypac ewentualnie makiem. Wstawic do
> piekarnika 220 stopni i piec na zloty kolor.
> Zycze smacznego, u nie pozerana jest na goraco.
> Pozdrawiam Dorunia
>
>
> Ja z tego przepisu robię również makowca.
Pozdrawiam Dorunia
>
|