Data: 2001-12-19 23:13:36
Temat: Re: Polskie buleczki do szkoly
Od: <m...@h...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> Badz taka mila i podaj ten przepis na buleczki Doruni. Nie
> moge go znalezc. Dzieki.
Prosze, caly post Doruni:
>
Chaleczka
A to jeszcze jeden przepis od maniaczki wypieków drozdzowych:
1/2 kg maki,
5 dag drozdzy,
2 lyzki i 1/2 masla,
lyzka kwasnej smietany,
2 lyzki cukru,
2 jaja,
szklanka wody,
jesli ktos lubi troche maku,
odrobina soli.
Zrobic rozczyn z pokruszonych drozdzy, lyzeczki cukru, lyzeczki maki i
polowy szklanki cieplej wody. Odstawic do wyrosniecia. Do maki wbic jaja,
dodac smietane, cukier oraz sól i wyrosniete drozdze. Dobrze wyrobic ciasto
(jesli jest zbyt geste, dodac tyle wody, by bylo dosc luzne). Maslo podgrzac
i wlac do ciasta. Wyrobic do chwili pojawienia sie pecherzy powietrza,
przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia. Gdy ciasto podwoi swoja
wielkosc, zagniesc ponownie i uformowac trzy waleczki grubosci okolo 2-3 cm.
Splesc w warkocz. Uformowana chalke pozostawic do wyrosniecia. Nastepnie
posmarowac podgrzanym jajkiem i posypac ewentualnie makiem. Wstawic do
piekarnika 220 stopni i piec na zloty kolor.
Zycze smacznego, u nie pozerana jest na goraco.
Pozdrawiam Dorunia
|