Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.m
an.poznan.pl!feedme.news.mediaways.net!fr.usenet-edu.net!usenet-edu.net!newsfee
ds.belnet.be!news.belnet.be!transit.news.xs4all.nl!not-for-mail
From: <m...@h...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Polskie buleczki do szkoly
Date: Thu, 20 Dec 2001 00:13:36 +0100
Organization: XS4ALL Internet BV
Lines: 36
Message-ID: <9vr71v$3ft$1@news1.xs4all.nl>
References: <9vol3s$71v$1@news1.xs4all.nl> <9vqvtt$glb$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 213-84-212-80.adsl.xs4all.nl
X-Trace: news1.xs4all.nl 1008803711 3581 213.84.212.80 (19 Dec 2001 23:15:11 GMT)
X-Complaints-To: a...@x...nl
NNTP-Posting-Date: 19 Dec 2001 23:15:11 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:88496
Ukryj nagłówki
>
> Badz taka mila i podaj ten przepis na buleczki Doruni. Nie
> moge go znalezc. Dzieki.
Prosze, caly post Doruni:
>
Chaleczka
A to jeszcze jeden przepis od maniaczki wypieków drozdzowych:
1/2 kg maki,
5 dag drozdzy,
2 lyzki i 1/2 masla,
lyzka kwasnej smietany,
2 lyzki cukru,
2 jaja,
szklanka wody,
jesli ktos lubi troche maku,
odrobina soli.
Zrobic rozczyn z pokruszonych drozdzy, lyzeczki cukru, lyzeczki maki i
polowy szklanki cieplej wody. Odstawic do wyrosniecia. Do maki wbic jaja,
dodac smietane, cukier oraz sól i wyrosniete drozdze. Dobrze wyrobic ciasto
(jesli jest zbyt geste, dodac tyle wody, by bylo dosc luzne). Maslo podgrzac
i wlac do ciasta. Wyrobic do chwili pojawienia sie pecherzy powietrza,
przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia. Gdy ciasto podwoi swoja
wielkosc, zagniesc ponownie i uformowac trzy waleczki grubosci okolo 2-3 cm.
Splesc w warkocz. Uformowana chalke pozostawic do wyrosniecia. Nastepnie
posmarowac podgrzanym jajkiem i posypac ewentualnie makiem. Wstawic do
piekarnika 220 stopni i piec na zloty kolor.
Zycze smacznego, u nie pozerana jest na goraco.
Pozdrawiam Dorunia
|