Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.n
eostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mai
l
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Pomidorowo - cd.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <17mhfdjsnla3o.pot33ynob7bv$.dlg@40tude.net>
<506f08a9$0$1209$65785112@news.neostrada.pl>
<1...@4...net>
<506f169b$0$1230$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Fri, 5 Oct 2012 19:42:52 +0200
Message-ID: <1j9k1u2974gan$.1exxwbcivpbob$.dlg@40tude.net>
Lines: 42
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.10.91.211
X-Trace: 1349458993 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 26708 83.10.91.211:49820
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:348850
Ukryj nagłówki
Dnia Fri, 5 Oct 2012 19:19:27 +0200, jerzy.n napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1ia3bdpy5gmo3.1nr0x8epapb4x.dlg@40tude.net...
>> Dnia Fri, 5 Oct 2012 18:19:32 +0200, jerzy.n napisał(a):
>>
>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>> news:17mhfdjsnla3o.pot33ynob7bv$.dlg@40tude.net...
>>>> Pomidorki do jajecznicy lub na leczo czy zupę - na zimę:
>>>
>>> Właśnie kolejny raz zrobiłem pomidorówkę z kiszonych pomidorów,
>>> fantastyczny
>>> smak, polecam.
>>>
>>
>> Moze zdążę jeszcze zakisić, bo ho ho, dawno nie kisiłam pomidorów, więc
>> chyba czas sobie przypomnieć. A tak na marginesie - mam taki pomysł:
>> spróbuję zakisić przecier pomidorowy z surowych pomidorów.
> Przecier zakisić , to nowość .daj żnąc jak to wyjdzie .Rosjanie i Ukraińcy
> wszystko zakiszają. Przeginają jednak chyba Szwedzi , nawet śledzie tez
> zakiszają lub jak kto woli kiszą ...
Powinno wyjść ok, poniewaz jak do tej pory świetnie mi wyszła kiszona
sałatka z pomidorów, ogórków, cebuli, papryki, marchewki plus czosnek
oczywiście. Zostało mi po "procesie technologicznym" sporo kiszonego soku z
ww warzyw, który wlałam do wielkiej butelki po Pepsi i trzymam w lodówce -
co jakiś czas popijam, jest to mocno ukwaszone, nic się temu złego nie
dzieje i jest pyszne :-)
Tylko jedna uwaga - trzeba ostrożnie otwierać butelkę, bo ma sporo gazu z
kiszenia. Jeszcze musujący sok wlewałam, więc pewnie proces kiszenia był
niezakończony, ale teraz już mało gazu, jednak na tyle, że butelka twarda
jest, czyli coś się nadal wydziela.
Generalnie - bardzo smaczne toto, bardzo. I jakie zdrowe! Przyprawiam sobie
pieprzem itp, albo wcale, bo sam naturalny smak jest świetny. W przyszłym
sezonie zrobię ten sam sok w sokowirówce, tj zestaw warzywny j.w. - i
zakiszę w butelkach z zakrętkami twist - te po "Kubusiu" i podobne są
najlepsze, ze wzgl. na zakrętki.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
|