Data: 2007-07-30 10:32:57
Temat: Re: Pomidory...
Od: "Sokolnik" <s...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Tomek..." <t...@g...pl> wrote in message
news:f8k21q$8m$1@inews.gazeta.pl...
> Hej
>
> W wekend bylem w odwiedziny u rodziny i na droge powrotna dostalem dwie
> skrzynki pomidorow z wlasnego ogrodka (nie pryskane).
>
> Co moge z nich zrobic aby sie nie popsuly bo szkoda :-)
>
> Nie chce z nich robic przecieru pomidorowego :-)
>
> Tomek...
Zostaw częśc na bieżące spożycie, resztę przerób - mniejsze sparz i
zanuż w zimnej wodzie - skórka łatwo zejdzie - ułóż w słoikach i zalej
zalewą - z olejem, albo jeszcze lepiej gorącym przecierem pomidorowym i
zapasteryzuj - zalewa jak i przecier przydadzą się do sosów, a pomidory do
chleba, zapiekanek, pizzy...
Większe - pokroić (po obraniu ze skórki) na cząstki i zapasteryzować -
gotowe na dodanie do sosów (na koniec gotowania - aby były w kawałkach), do
"leczo"... itp.
Możesz też dokupić składniki do leczo zrobić je i zamrozić (my tak
robimy) lub zapasteryzować w słoikach - gotowce (my tak robimy) - z
zamrażarki - wyciąga się rano - gotowe danie na obiad, ze słoików - po
podgrzaniu...
|