Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!orion.cst.tpsa.pl!bti.pl!news.dtcentrum.com!news.memax.krakow.pl
!mercury.newsgate.pl!newsgate.pl
From: b...@d...com.pl (Herbatka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pomocy, do czego uzyc Kummel / Cumin ?
Date: 5 May 2000 17:28:13 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 23
Sender: r...@m...newsgate.pl
Message-ID: <007501bfb6a6$1a6f6e80$ab0ca0d4@tea>
NNTP-Posting-Host: mercury.newsgate.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: n...@n...pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:27602
Ukryj nagłówki
-----Original Message-----
From: ISIA <i...@m...com.pl>
To: p...@n...pl <p...@n...pl>
Date: 5 maja 2000 16:01
Subject: Re: Pomocy, do czego uzyc Kummel / Cumin ?
>
>Prawdopodobnie może to być tzw. kminek indyjski, używany - jak sama nazwa
>wskazuje - w kuchni indyjskiej a zwłaszcza wedyjskiej
> ISIA
Jesli chodzilo ci o Cuminum cyminum - to po polsku mowi sie o nim kminek
rzymski (zeby bylo smieszniej i nie kojarzylo sie z Azja) - reszta sie
zgadza - uzywa sie go glownie w kuchni indyjskiej i na Bliskim Wschodzie
oraz w Afryce Polnocnej. Kminek zwyczajny (Cuminum carvi) jest nieco
ostrzejszy i pikantniejszy w smaku o ile dobrze pamietam.
pozdrawiam
Herbatka
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
|