Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.n
eostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Pomysł na...
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <jfsa1q$h6a$1@node2.news.atman.pl>
<1se46jnfptlm4$.jsznji9kv6dg.dlg@40tude.net>
<jghnsh$i2j$1@inews.gazeta.pl>
<1bqepfsubwim8.1s6r6jp8d8uqj$.dlg@40tude.net>
<jh5gk6$psl$1@inews.gazeta.pl>
Date: Sat, 11 Feb 2012 16:11:46 +0100
Message-ID: <37v11u64z0eg$.1770j29abqt7r$.dlg@40tude.net>
Lines: 39
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.253.2
X-Trace: 1328973113 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 1217 79.185.253.2:49648
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:342252
Ukryj nagłówki
Dnia Sat, 11 Feb 2012 10:41:10 +0000 (UTC), Majka napisał(a):
> Ikselka <i...@g...pl> napisał(a):
>
>>> Jak długo zatem PODGOTOWYWAĆ? 10 minut we wrzątku? Krócej?
>
>> Krócej - licząc od zawrzenia jakieś 5 minut. Mają się w wodzie tylko
>> "zeszklić", a nie rozsypać.
>
> Nie rozsypały się w piecy dzięki krótkiemu podgotowaniu, ale... w piecu
> musiały pozostać znacznie dłużej, bo prawie 30 minut. Moze to kwestia
> niższej temperatury w piecu...
>
> Niemniej dziękuję za poradę powyższą, jak i za przepis.
> Efekt był dwojaki:
>
> a/ rodzina, dzieci: zachwyceni 'nowymi' ziemniakami.
> Zapach niesamowity, zwłaszcza oleju ze zgniecionym czosnkiem wylanego na
> gorące ziemniaki. Przypraw dałam dużo więcej niż w przepisie. Są zamówienia
> na kolejne takie ziemniaki.
>
> b/ ja: jedząc doszłam do mało odkrywczego wniosku: to nadal TYLKO ziemniak.
> Niewiele mnie ziemniaki tak przyrządzone zaskoczyły, myślałam zwłaszcza o
> wnęrzu warzyw, że są zupełnie zwyczajne i nadal takie... ziemniaczane.
> Ale to pewnie stąd, że ja ningdy za ziemniakami nie przepadałam.
>
No jakie mają być, jak nie ziemniaczane?
:-)
Może spróbuj zrobić duszone ziemniaki - są odmienne od tego, co znasz.
http://tiny.pl/hjvtr
Np te:
http://kuchnia.deante.pl/index.php/2010/02/23/ziemni
aki-duszone-po-szewsku/
Słoninę zastąp chudym boczkiem, cebulę czosnkiem - zwiększ ilosc tłuszczu
(zastosuj olej).
--
XL
|