Data: 2012-02-11 15:11:46
Temat: Re: Pomysł na...
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sat, 11 Feb 2012 10:41:10 +0000 (UTC), Majka napisał(a):
> Ikselka <i...@g...pl> napisał(a):
>
>>> Jak długo zatem PODGOTOWYWAĆ? 10 minut we wrzątku? Krócej?
>
>> Krócej - licząc od zawrzenia jakieś 5 minut. Mają się w wodzie tylko
>> "zeszklić", a nie rozsypać.
>
> Nie rozsypały się w piecy dzięki krótkiemu podgotowaniu, ale... w piecu
> musiały pozostać znacznie dłużej, bo prawie 30 minut. Moze to kwestia
> niższej temperatury w piecu...
>
> Niemniej dziękuję za poradę powyższą, jak i za przepis.
> Efekt był dwojaki:
>
> a/ rodzina, dzieci: zachwyceni 'nowymi' ziemniakami.
> Zapach niesamowity, zwłaszcza oleju ze zgniecionym czosnkiem wylanego na
> gorące ziemniaki. Przypraw dałam dużo więcej niż w przepisie. Są zamówienia
> na kolejne takie ziemniaki.
>
> b/ ja: jedząc doszłam do mało odkrywczego wniosku: to nadal TYLKO ziemniak.
> Niewiele mnie ziemniaki tak przyrządzone zaskoczyły, myślałam zwłaszcza o
> wnęrzu warzyw, że są zupełnie zwyczajne i nadal takie... ziemniaczane.
> Ale to pewnie stąd, że ja ningdy za ziemniakami nie przepadałam.
>
No jakie mają być, jak nie ziemniaczane?
:-)
Może spróbuj zrobić duszone ziemniaki - są odmienne od tego, co znasz.
http://tiny.pl/hjvtr
Np te:
http://kuchnia.deante.pl/index.php/2010/02/23/ziemni
aki-duszone-po-szewsku/
Słoninę zastąp chudym boczkiem, cebulę czosnkiem - zwiększ ilosc tłuszczu
(zastosuj olej).
--
XL
|