Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "zf71" <z...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pomysły na bób ?
Date: Mon, 27 Jun 2005 16:44:57 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 57
Message-ID: <d9p3ji$fvk$1@inews.gazeta.pl>
References: <d9ool3$2lo6$1@news2.ipartners.pl>
NNTP-Posting-Host: chello084010127091.chello.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1119883698 16372 84.10.127.91 (27 Jun 2005 14:48:18 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 27 Jun 2005 14:48:18 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-User: zf71
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:242402
Ukryj nagłówki
Bób z groszkiem i makaronem
Inwazja strączkowa" ( Przekrój)
- 1/4 kg bobu (koniecznie młodego - stary jest mączny)
- szklanka słodkiej śmietany
- 2 spore ząbki młodego czosnku
- spora garść świeżego zielonego groszku
- zielony pieprz, sól, trochę soku cytryny
- makaron tagiatelle
- ser parmezan
Bób ugotować na półtwardo, obłuskać ze skorupek dzieląc każde ziarno na pół.
Jedną połowę na talerz, druga do miseczki odkładamy na później. Bób na
talerzu zgniatamy dokładnie widelcem na miazgę.
W rondelku rozgrzewamy delikatną w smaku oliwę, wciskamy 2 ząbki czosnku,
wrzucamy utłuczony zielony pieprz i zielony groszek - podgrzewamy - czosnek
ma się chwilę podsmażać, ale nie zrumienić.
Wkładamy do tego zmiażdżony bób i dokładnie mieszamy chwilę smażąc aż
wszystko będzie gorące (raczej podgrzewamy - żadnego zarumieniania).
Wlewamy powoli śmietanę cały czas mieszając.
Doprawimy do smaku solą i sokiem z cytryny.
Wsypujemy odłożony w miseczce bób - chwilkę podgrzewmy mieszając delikatnie.
Łączmy z makaronem, posypujemy serem.
Zaczerpnięte z archiwum grupy - polecam - wspaniały obiad. Z braku świeżego
groszku zastosowałam podobną ilość ale mrożonego, wcześniej lekko
podgotowanego.
Smacznego
|