Data: 2002-03-31 19:11:20
Temat: Re: Ponczowe ???
Od: AgataW <a...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Adiola" <a...@w...pl> wrote:
>Jak je zrobic ??
>To takie ciastka wielkosci paczka, nasaczone alkoholicznie i z kremem na
>srodku.
>Czy ktos ma moze jakies pomysly ??
http://www.kuchnia.3miasto.pl/4846.htm
Ciastka ponczowe
Ok. 25 szt. Czas przygotow. 3 godz.
Ciasto:
500 g maki,
ok. 250 ml mleka,
60 g drozdzy,
80 g cukru,
100 g masla,
4 jaja,
30 g smazonej skorki pomaranczowej,
1 lyzka cukru waniliowego,
sol.
Poncz:
100 g cukru,
250 ml wody,
150 ml rumu,
sok i 1 lyzka startej skorki z cytryny.
Likier rumowy:
200 g cukru pudru,
sok z 1 cytryny,
1 lyzka stopionego masla,
3 lyzki rumu.
Inne:
tluszcz i maka do foremek.
1. Drozdze rozetrzec z 1 lyzka cukru. Dodac 100 g maki, troche
mleka, wymieszac
i odstawic rozczyn do wyrosniecia (ok. 1 godz).
2. Maslo utrzec z cukrem i zoltkami, dodac rozczyn, przez caly
czas ucierajac,
dodawac porcjami make i mleko. Ciasto powinno byc rzadkie, by
sie dalo wyrabiac lyzka. Dodac piane ubita z bialek, posiekana
skorke pomaranczowa i
szczypte soli. Wyrobic gladkie ciasto, przykryc, odstawic na 30 min.
3. Okragle foremki "z kominkiem" posmarowac maslem, posypac
maka, napelnic do
polowy ciastem, przykryc, odstawic jeszcze do wyrosniecia na 20
min. Piec
ok. 30 min w temp. 210żC.
4. Przygotowac poncz: zagotowac wode z cukrem, sokiem i skorka
z cytryny. Gdy
ostygnie, wymieszac z rumem.
5. Upieczone ciastka lekko ochlodzic, nastepnie nakluc
patyczkiem, ulozyc na
polmisku, nasaczyc ponczem.
6. Przygotowac lukier: rozetrzec cukier puder z rumem i sokiem
z cytryny, a nastepnie ze stopionym maslem. Cienko polukrowac ciastka.
- Zamiast lukrem mozna ciastka oblac galaretka z moreli lub
polewa czekoladowa. Ciastka mozna napelnic bita smietana lub
kremem waniliowym i przybrac
swiezymi owocami lub konfiturami.
Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 37 "Ciasta i
ciasteczka I", strona 74.
From: a...@h...pl (Radku's De Apaczu's)
|