Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!news-out.readnews.c
om!transit4.readnews.com!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.ne
ostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neo
strada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Fri, 01 Nov 2013 16:37:40 +0100
From: "Dariusz K. Ladziak" <d...@n...pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:24.0) Gecko/20100101 Firefox/24.0
SeaMonkey/2.21
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pora jak zagospodarowac
References: <5266be14$0$2172$65785112@news.neostrada.pl>
<132qomuvd0vlu$.gan2x2t67amp.dlg@40tude.net>
<l46n3v$j8s$1@speranza.aioe.org>
<b...@4...net>
In-Reply-To: <b...@4...net>
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 48
Message-ID: <5273caca$0$2152$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 178.42.86.180
X-Trace: 1383320266 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2152 178.42.86.180:29042
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:353101
Ukryj nagłówki
Użytkownik Ikselka napisał:
> Dnia Tue, 22 Oct 2013 22:27:52 +0200, LeonKame napisał(a):
>
>> W dniu 2013-10-22 20:26, Ikselka pisze:
>>> Dnia Tue, 22 Oct 2013 20:05:06 +0200, Domator napisał(a):
>>>
>>>> 20 dużych por
>>>
>>>
>>> 20 PÓR! ;-P
>>>
>>>
>>> Jeden POR, dwa PORY, dwadzieścia PORÓW.
>>> http://www.aztekium.pl/przypadki.py?site=1
>>>
>>> Ususzyć - albo pokroić i zamrozić w jednorazowych porcjach. PORÓW się tak
>>> wcześnie nie wykopuje. PORY wykopuje się jak najpóźniej, przed samym
>>> zmarznięciem gleby, albo starannie kopczykuje i zostawia do użytkowania
>>> wiosną.
>>>
>>>
>>
>> Zupa z porow jest palce lizac !
>
> Jesli chodzi o potrawy, to jak najbardziej coś podrzucę - poprzednio
> zafiksowałam się przetworami raczej...
> No więc:
> 1) pory zapiekane pod beszamelem (p y c h o t a)
> 2) słona tarta z porami (quiche)
> 3) majonezowa surówka z porów (uwielbiam)
> 4) zupa krem z porów z grzaneczkami
> 5) jajecznica z duszonymi porami na boczku
> 6) farfalle z (pod)duszonym porem i z boczkiem oraz sosem śmietanowym
> 7) pory zamiast cebuli gdzie tylko się da, a da się wszędzie, np do
> pomidorów, sałatek itp
Surówka z porów _bez_ majonezu - tylko z oliwą albo dobrym,
nierafinowanym olejem (rzepakowy, lniany).
Śledź na zielono - zamiast cebuli uzywamy pora łącznie z częściami
zielonymi (tak wysoko jak są w miarę miękkie), ewentualnie (jak pory za
mało ostre) z częściowym dodatkiem cebuli w kostkę. Oczywiście
nierafinowany lniany lub rzepakowy - można też ciut (naprawdę ostrożnie
bo smak mocny) doprawić olejem konopnym - nawet olej bedzie wówczas
zielony...
--
Darek
|