Data: 2005-07-06 19:06:32
Temat: Re: Potrawa jednogarnkowa - co polecacie???
Od: Magdalena Bassett <m...@o...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Igor wrote:
> Witam i pytam.
> W sobotę szykuje mi się impreza rodzinna i na kolację chciałbym podać
> potrawę jednogarnkową. Czy macie może jakieś pomysły na taki posiłek??
> Będę bardzo wdzięczny za każdą sugestię :)
> Fasolkę, żurek już testowałem i niechciałbym się powtarzać :)))
>
Polecam kurczaka z cebula w winie; latwo sie robi, mozna zrobic 1-2 dni
wczesniej.
Kurczaki pokroic w kawalki, natrzec mieszanka soli, pieprzu i herbes
fines*, i kazdy obsmazyc na zloto na oleju. Przelozyc do duzego garnka.
2 cebule na jednego kurczaka pokroic w plasterki i skarmelizowac, az
jasnozlote i dodac do garnka. Zalac patelnie woda, zeskrobac co
przywarte i przelac do garnka. Na jednego kurczaka dodac szklanke
bialego wina (1 butelka na 3 kurczaki) wytrawnego i pol szklanki rosolu,
i dusic pod przykryciem, od czasu do czasu mieszajac, ale nie za czesto,
zeby mieso nie oddzielilo sie od kosci, okolo 45 minut. Podac z chlebem,
albo ryzem, albo ziemniakami (pieczone dwa razy bardzo pasuja)
*herbes fines: tymianek, oregano, estragon, rozmaryn, pietruszka,
majeran, bazylia, czaber, szalwia
Mozna tez uzyc tylko sol, pieprz i majeranek jako przyprawe.
Magdalena Bassett
|