Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: Korniejewowa <m...@S...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Potrawa jednogarnkowa - co polecacie???
Date: Thu, 07 Jul 2005 09:34:13 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 67
Sender: m...@p...onet.pl@nat-be2.aster.pl
Message-ID: <dailtn$ghk$1@news.onet.pl>
References: <dah5gk$2c5$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: nat-be2.aster.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1120721655 16948 212.76.39.122 (7 Jul 2005 07:34:15 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 7 Jul 2005 07:34:15 GMT
User-Agent: Noworyta News Reader/2.9
X-Antivirus: avast! (VPS 0527-0, 2005-07-04), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:242838
Ukryj nagłówki
Igor napisał(a) dnia Wed, 6 Jul 2005 19:52:48 +0200 na grupie pl.rec.kuchnia:
> Witam i pytam.
> W sobotę szykuje mi się impreza rodzinna i na kolację chciałbym podać
> potrawę jednogarnkową. Czy macie może jakieś pomysły na taki posiłek??
> Będę bardzo wdzięczny za każdą sugestię :)
> Fasolkę, żurek już testowałem i niechciałbym się powtarzać :)))
>
>
Witam i polecam dania jednopatelniowe:
1.
piersi kurczacze pokrojone w kawałki 2x2 cm
seler naciowy pokrojony w kawałki 2x2(objętościowo - tyle samo co
kurczakowych kawałków lub więcej)
orzeszki ziemne solone zmiażdżone (pół szklanki lub więcej)
wino białe (pół szklanki)
olej (tyle tylko, żeby przykrył całe dno patelni)
łyżka masła
sól pieprz papryka w proszku
kawałki selera podgotuj we wrzącej osolonej wodzie (ok. 5 minut im
wystarczy). kawałki kurczaka posól, popieprz, popaprycz i wrzuć na dużą
głęboką patelnię, na której rozgrzałeś wcześniej olej. podsmaż na złoty
kolor z obu stron dodając w połowie smażenia łyżkę masła. jak kurczek
już będzie złotawy dodaj posiekane (zmiażdżone) orzeszki i podsmażaj
wszystko razem do czasu jak orzeszki zaczną się robić albo brązowawe
albo szkliste. dodaj odsączone kawałki selera, wymieszaj wszystko i
podsmaż chwilkę. na samym końcu wlej winko i na małym gazie czekaj aż
zacznie bulgotać, a wtedy duś, dopóki przynajmniej 1/3 winka nie
wyparuje. I smacznego.
2. Cząbrownica
piersi kurczacze pokrojone w kawałki 2x2 cm
makaron rurki (objętościowo - tyle samo co kurczakowych kawałków lub
więcej)
ser mozarella lub dowolny inny zółty (dużo)
czosnek
cząber
olej (tak żeby przykrył całe dno patelni na 1 cm)
łyżka masła
sól pieprz papryka w proszku
makaron ugotuj al dente. kawałki kurczaka posól, popieprz, popaprycz i
wrzuć na dużą głęboką patelnię, na której rozgrzałeś wcześniej olej.
podsmaż na złoty kolor z obu stron dodając w połowie smażenia łyżkę
masła. jak kurczek już będzie złotawy dodaj makaron i obsyp to wszystko
2-3 łyżkami (lub więcej - tak, żeby każdy kawałek kurczaka i makaronu
był ocząbrowany). podsmażaj tak długo, aż cząber zacznie puszczac aromat
i troszkę "rozpulchni" się w oleju. Wtedy wciśnij czosnek (w zależności
od upodobań - od 2 ząbków w górę) i chwilkę jeszcze podsmażaj. Wyłóż na
talerze i podaj gościom. Startym serem posypują sobie sami (lub w wersji
leniwej lub przy małej ilości sera dodaj również ser na patelnię pod
koniec smażenia:).
Robi się to wszystko na prawdę szybko, a smak jest na tyle nietypowy
żeby zaskoczyć gości:) Przetestowałam na dużej grupie ludzi (wszyscy
żyją) i wszystkim smakowało bardzo do tego stopnia, że ściągneli potrawy
do siebie.
Pozdrawiam i smacznego,
Korniejewowa
|