From: "Dana" <d...@n...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3a7ac3b2$1@news.astercity.net>
Subject: Re: Potrawy z grzybów w zimie.
Date: Tue, 13 Feb 2001 13:28:27 +0100
Lines: 45
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
NNTP-Posting-Host: dana.netgate.com.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: dana.netgate.com.pl
Message-ID: <3a892751$1@news.vogel.pl>
X-Trace: news.vogel.pl 982067025 dana.netgate.com.pl (13 Feb 2001 13:23:45 +0100)
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.k.pl!news.vogel.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:43828
Ukryj nagłówki
Użytkownik Andrzej Lipski <c...@o...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3a7ac3b2$...@n...astercity.net...
> Witajcie !
> Jestem tu nowy. [...]
> - Jeżeli ktoś poradzi mi jak upitrasić coś smacznego
> z kurek mrożonych w całości (pokazały się ostatnio w
> sprzedaży) będę wdzięczny.
> Pozdrawiam całą grupę:
> Andrzej Lipski
> P.S. Jestem z W-wy. Mam 46lat.
>
Nadrabiam zaleglosci w czytaniu, lepiej pozno niz wcale. Mam cos troszke.
KURKI SMAŻONE Z SOSEM SEROWYM
Ok. 1/2 kg kurek, kawałek wędzonego boczku, 2 cebule, sól, pieprz
SOS : 15 dkg sera gouda, 3/4 śmietanki 18-procentowej, 1 łyżka masła
Grzyby przebrać, oczyścić, dobrze wypłukać w kilku wodach, osączyć. Cebule
pokroić w drobniutką kostkę, boczek w nieco większą. Podsmażyć na patelni
boczk, na wytopionym tłuszczu zeszklić cebulę. Dodać grzyby i smażyć ok. 10
minut, osolić, oprószyć pieprzem i smażyć jeszcze 5 minut często mieszając.
SOS : Ser zetrzeć na tarce jarzynowej. W rondelku rozgrzać masło, dodać
śmietankę i ser, gotować , ciągle mieszając, aż sos zrobi się gęsty.
Grzyby polać sosem już na talerzu.
OMLET Z KURKAMI
(1 porcja)
4 jajka, 2 łyżki mleka, gruby plaster wędzonego boczku, kilka łyże kurek, 3
łyżki masła, 1 cebula, sól, pieprz
Grzyby przebrać, oczyścić, dobrze wypłukać w kilku wodach, osączyć. Cebule
pokroić w drobniutką kostkę, boczek w nieco większą. Podsmażyć na patelni
boczk, na wytopionym tłuszczu zeszklić cebulę. Dodać grzyby i smażyć ok. 10
minut, osolić, oprószyć pieprzem i smażyć jeszcze 5 minut często mieszając.
Do miski wybiś jajka, wlać mleko, dodać sól, pieprz i roztrzepać. Na
rozgrzanym tłuszczu usmażyć omlet.
Na gotowy omlet położyć usmażone grzyby.
Podawać gorące, przybrane natką pietruszki.
Z serwisu Dania i Danka
--
DanaB
http://www.kuchnia.com.pl
Och, gdyby tak ktos chcial jesc to co ugotuje...
|