Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tp
internet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: dawnakuchnia <d...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Powitanie i pytanie
Date: Mon, 02 Sep 2002 15:15:46 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 65
Message-ID: <3...@p...onet.pl>
References: <0...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: aad169.warszawa.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1030972659 339 217.97.83.169 (2 Sep 2002 13:17:39 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 2 Sep 2002 13:17:39 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: pl, en-gb
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-GB; rv:0.9.4) Gecko/20011128
Netscape6/6.2.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:123273
Ukryj nagłówki
i...@p...onet.pl wrote:
> Witajcie, listę czytuję od dawna, chociaż nie ujawniam sie,a to z powodu mojego
> nieudanego debiutu na niej kilka miesiecy temu - zawiesil mi sie outlook i
> kilkakrotnie wyslalam zapytanie o przepis na mazurki, czym rozwscieczylam kilka
> osob ;-) - nie wiedzialam nic o archiwum!!! ani o goglowaniu!!!
> Teraz jestem juz uswiadomiona, czesto gogluje, dlatego tez nie zawracam Wam
> glowy prosbami o przepisy. :)
zacznij
to bardzo miło, że napisałaś
nie zrażona
bo tutaj bywa różnie
- bywa przykro, kiedy jakaś nowa osoba jest bombardowana
bardzo skróconym i specyficznym savoir-vivre'em,
> Teraz przedstawie sie moze, od 6 lat jestem mezatka, uwielbiam gotowac, zbieram
> przepisy kulinarne, by potem je wykorzystywac w kuchni.
jak ci idzie?
może troszkę nam się zwierzysz?
> Mam do Was pytanie - do kiedy mozna kupowac papryke, by ja zamarynowac? Boje
> sie, ze przeocze ten moment, gdy papryka jest najlepsza i w koncu nie zrobie
> jej w sloiczki na zime.
teraz zaczyna się, wg mnie najlepsza pora
aczkolwiek nasza papryka nigdy nie dorówna papryce węgierskiej,
bułgarskiej, francuskiej itd...
choć w tym roku jest wyjątkowo słoneczne lato
więc papryka powinna być słodka i dojrzała
- cechy charakterystyczne takiej papryki
- kupowanie dojrzałej, a nie takiej która ma dopiero dojrzeć
- gruba "powłoka", jędrna, zdrowa
- próba smaku, a jak papryka powinna smakować każdy wie
ale wiele zależy od sposobu marynowania
od smaku jaki nadasz "marynacie"
bo nawet jeśli nie będzie doskonała naturalnie
to wiele zależy od ciebie, jako wykonawcy marynaty
mnie wychodziło różnie
i dlatego najczęściej kupuję gotową
ponieważ jej zużycie jest symboliczne,
znacznie mniejsze niż grzybków, ogórków, dżemów,
powodzenia
bo co do sukcesów jestem pewna
ewa
--
*specjalne pozdrowienia dla hipisia!
Dawna Kuchnia _ /_
http://www.dawnakuchnia.republika.pl ('''')
~~~~
|