Data: 2000-08-22 10:17:10
Temat: Re: Prasa do winogron
Od: j...@l...pl (Janusz Czapski)
Pokaż wszystkie nagłówki
Jerzy napisał(a):
> > Janusz wspomnial, ze prawdziwe wina robi sie tylko na drozdzach z samych
> > owocow. Chyba obecnie nie jest to do konca prawda. Tylko nieliczne wina sa
> > tak, tj. bez dodawania specjalnych szczepow drozdzy, robione - np. Tokaj
> > Asu.
> Prawdziwe wina z winogron wytwarzane metodš przemysłowš sš zawsze szczepione
> czystš kulturš drożdży winiarskich, żaden producent nie poszedłby na ryzyko
> niekontrolowanej fermentacji, ponadto aby uniknšć tegoż ryzyka dodaje się
> niewielkie ilości dwutlenku siarki [robiš to nawet najlepsi]. Ogranicza on w
> znacznym stopniu rozwój bakterii i dzikich drożdży, natomiast nie hamuje
> rozwoju drożdży winiarskich, które tolerujš małe dawki SO2.
Co do metod przemysłowych to masz rację. Ale te 30 kg Krzysztofa jakiż to
przemysł???
Właśnie takie niewielkie ilości mogš być przez amatora starannie dopilnowane bez
obcych drożdży i siarki. Nawet najlepsi francuscy winiarze robiš dla siebie i
cennych, wybranych gości niewielkie ilości wina w tradycyjny sposób, bez dodatku
obcych drożdży. I takie wino jest nadzwyczaj cenione. Sš ludzie w Paryżu, ktorzy
potrafiš zrobić wyprawę na 300 km żeby posmakować jakiegoś "Chateau La Wieś"
robionego tradycyjnymi, nieprzemysłowymi metodami.
> Ja do wina z "wina" mimo wszystko zawsze dodawałem szlachetne drożdże,
> miałem wówczas pewność co uzyskam jako produkt końcowy.
I zawsze była pewność że będzie średnio....
Pozdrawiam :-)
Janusz
--
Chcesz otrzymywac newsy poczta elektroniczna ? Sprawdz http://www.newsgate.pl
|