Data: 2000-08-22 09:39:16
Temat: Re: Prasa do winogron
Od: "Jerzy" <j...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> I jeszcze co do wyciskania soku na wino: poczatek fermentacji musi
zachodzic
> ze skorka winogron, a pestki musza byc cale. To pamietam z dziecinstwa -
moj
> ojciec robil swietne wina, ale ja nie posidalem tej umiejetnosci.
Piotrze masz rację, ale tylko w tym przypadku:
aby uzyskać białe wino z białych winogron należy skórki i nasiona oddzielić
od soku we wczesnym stadium fermentacji [po fermentacji burzliwej 2-5 dni w
zależności od warunków] w innych przypadkach niekoniecznie. Pozostawienie
skórek daje mocniejszą barwę [zgniecione pestki goryczkę - należy ich trochę
pozostawić jeśli masz zamiar zrobić z wina brandy].
> Janusz wspomnial, ze prawdziwe wina robi sie tylko na drozdzach z samych
> owocow. Chyba obecnie nie jest to do konca prawda. Tylko nieliczne wina sa
> tak, tj. bez dodawania specjalnych szczepow drozdzy, robione - np. Tokaj
> Asu.
Prawdziwe wina z winogron wytwarzane metodą przemysłową są zawsze szczepione
czystą kulturą drożdży winiarskich, żaden producent nie poszedłby na ryzyko
niekontrolowanej fermentacji, ponadto aby uniknąć tegoż ryzyka dodaje się
niewielkie ilości dwutlenku siarki [robią to nawet najlepsi]. Ogranicza on w
znacznym stopniu rozwój bakterii i dzikich drożdży, natomiast nie hamuje
rozwoju drożdży winiarskich, które tolerują małe dawki SO2.
Co do Tokaju masz poniekąd rację, ale te beczki są "przerośnięte" tymi
drożdżami a winogrona mają ich w nadmiarze [proces fermentacji mimo wszystko
jest kontrolowany].
Ja do wina z "wina" mimo wszystko zawsze dodawałem szlachetne drożdże,
miałem wówczas pewność co uzyskam jako produkt końcowy.
Wina z innych owoców [i nie tylko owoców] wymagają koniecznie dodania
specjalnych szczepów drożdży do kupienia w [d.] drogeriach wraz z pożywką
[koniecznie].
A jeszcze jedno, młodego domowego wina nie należy zbyt szybko butelkować a
tym bardziej wstawiać do chłodnych pomieszczeń gdyż może się wytrącić kamień
winny czyli winianu potasu.
Pozdrawiam Jerzy
|