Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Jerzy" <j...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Subject: Re: Prasa do winogron
Date: Tue, 22 Aug 2000 11:39:16 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 37
Message-ID: <8nthm7$6bj$1@sunsite.icm.edu.pl>
References: <3...@m...agh.edu.pl> <8ngs64$655$1@orion.comarch.pl>
<3...@m...agh.edu.pl> <8njamn$5id$1@orion.comarch.pl>
<7W7o5.827$Yl4.18198@news.tpnet.pl> <8nr41d$kjq$1@zeus.polsl.gliwice.pl>
<8nt36v$hbp$2@aquarius.webcorp.com.pl>
<8nt8lh$q1o$1@helios.man.lublin.pl>
NNTP-Posting-Host: brama.proszynski.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 966937095 6515 193.218.115.254 (22 Aug 2000 09:38:15 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: 22 Aug 2000 09:38:15 GMT
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Notice1: This post has been postprocessed on the news.icm.edu.pl server.
X-Notice2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:22503
Ukryj nagłówki
> I jeszcze co do wyciskania soku na wino: poczatek fermentacji musi
zachodzic
> ze skorka winogron, a pestki musza byc cale. To pamietam z dziecinstwa -
moj
> ojciec robil swietne wina, ale ja nie posidalem tej umiejetnosci.
Piotrze masz rację, ale tylko w tym przypadku:
aby uzyskać białe wino z białych winogron należy skórki i nasiona oddzielić
od soku we wczesnym stadium fermentacji [po fermentacji burzliwej 2-5 dni w
zależności od warunków] w innych przypadkach niekoniecznie. Pozostawienie
skórek daje mocniejszą barwę [zgniecione pestki goryczkę - należy ich trochę
pozostawić jeśli masz zamiar zrobić z wina brandy].
> Janusz wspomnial, ze prawdziwe wina robi sie tylko na drozdzach z samych
> owocow. Chyba obecnie nie jest to do konca prawda. Tylko nieliczne wina sa
> tak, tj. bez dodawania specjalnych szczepow drozdzy, robione - np. Tokaj
> Asu.
Prawdziwe wina z winogron wytwarzane metodą przemysłową są zawsze szczepione
czystą kulturą drożdży winiarskich, żaden producent nie poszedłby na ryzyko
niekontrolowanej fermentacji, ponadto aby uniknąć tegoż ryzyka dodaje się
niewielkie ilości dwutlenku siarki [robią to nawet najlepsi]. Ogranicza on w
znacznym stopniu rozwój bakterii i dzikich drożdży, natomiast nie hamuje
rozwoju drożdży winiarskich, które tolerują małe dawki SO2.
Co do Tokaju masz poniekąd rację, ale te beczki są "przerośnięte" tymi
drożdżami a winogrona mają ich w nadmiarze [proces fermentacji mimo wszystko
jest kontrolowany].
Ja do wina z "wina" mimo wszystko zawsze dodawałem szlachetne drożdże,
miałem wówczas pewność co uzyskam jako produkt końcowy.
Wina z innych owoców [i nie tylko owoców] wymagają koniecznie dodania
specjalnych szczepów drożdży do kupienia w [d.] drogeriach wraz z pożywką
[koniecznie].
A jeszcze jedno, młodego domowego wina nie należy zbyt szybko butelkować a
tym bardziej wstawiać do chłodnych pomieszczeń gdyż może się wytrącić kamień
winny czyli winianu potasu.
Pozdrawiam Jerzy
|