Data: 2002-04-02 18:31:46
Temat: Re: Prawdziwa Pizza ???
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
s...@p...onet.pl wrote:
>
> Witam,
>
> Kilka już razy robiłem pizzę na drożdżowym cieście. Zawsze wyrastała na kilka
> (2-4) centymetrów. Ja jednak wolę taką na cienkim spodzie, jak w pizzerni.
> Jak zrobić takie ciasto?
> Jakie są proporcje i jaka technologia wyrobu?
>
> Z góry dzięki za odpowiedzi i porady.
>
> Smiech
Ciasto drozdzowe musisz "wydusic" po wyrosnieciu co najmniej 2 razy.
Ostatni raz uformuj w plaski krazek. Gdy znow wyrosniete, rozciagaj lub
rozwalkuj najcieniej jak mozesz - na pol cm. Tuz po rozciagnieciu
ciasta rozsmaruj na nim sos i uloz dodatki i od razu buch do bardzo
goracego pieca na szamotowki - ciasto urosnie tylko troszke, a bedzie
chrupkie. Brzeg, ktorego nie posmarujesz sosem, urosnie troche grubszy.
Plyta szamotowa lub cegly ulozone ciasno w piecu i rozgrzane przez pol
godziny w najwyzszej temperaturze dadza ci najlepsza pizze.
Smacznego
Magdalena Bassett
|