Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!new
s.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Marcin Kowalski" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Prazona cebulka z IKEA - jak?
Date: Mon, 1 Dec 2003 10:14:59 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 58
Message-ID: <bqf0tt$sid$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <bqeplp$23g$1@nemesis.news.tpi.pl> <bqeud1$jd3$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 217.97.223.230
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1070270213 29261 217.97.223.230 (1 Dec 2003 09:16:53
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 1 Dec 2003 09:16:53 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:181300
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Maciuros" <m...@p...pl> napisał w wiadomości
news:bqeud1$jd3$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Marcin Kowalski" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:bqeplp$23g$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Witam
> >
> > Mam pytanko ale jesli bylo to nie bijcie i nie wysmiewajcie.
> >
> > Czy mozna zrobic w domu taka prazona cebulke jaka daja do hot dogow w
> IKEA?
> > Kiedys widzialem taka cebulke w sklepie ale sporo kosztowala.
> > Czasem robie sobie w domu hot dogi z zona ale ona marudzi, ze bez tej
> > cebulki to nie hot dogi.
> > Pomozcie
> > --
> > Pozdrawiam
> >
> > Marcin
>
> Przepis skopiowałem, polecam, sam zrobiłem i muszę pwiedzieć, że bardzo
> dobra,
> pozdrawiam i życzę smacznego
> Maciuros
> oto przepis:
>
> csssss, czlowieku prazonej cebuli spragniony....
>
> pokroj ze dwie-trzy duze cebule na bardzo cieniutkie plasterki
> rozgrzej na patelni tluszcz, polecam klarowane maslo, a jesli takim nie
> dysponujesz, moze byc zwykly olej roslinny o delikatnym zapachu, zadnej
> oliwy
> wrzucasz cebule i smazysz na srednim ogniu (wazne - ogien nie moze byc za
> duzy, bo jak Ci sie zacznie cebula palic, to po ptokach, caly efekt z
> glowy - zgorzknieje i bedzie paskudna)
> smazysz i mieszasz, mieszasz, mieszasz.... ;)))
> bo to ma prawo trwac dosyc dlugo
> po 10 - 15 minutach, kiedy cebula jest juz troche zezlocona, posypujesz ja
> tak ze dwiema lyzeczkami cukru, chodzi o to, zeby ta cebula ladnie sie
> skarmelizowala
> od tej pory mieszasz bez przerwy i uwazasz jak diabli, bo lubi sie zaczac
> przypalac, kiedy tylko spuscisz ja z oka
> gotowa jest wtedy, kiedy ladnie zbrazowieje, ale nie jest jeszcze czarna
(po
> jakichs dalszych 10 minutach), musisz dojsc do wprawy
> wyjmujesz lyzka cedzakowa i osaczasz na recznikach kuchennych - po
> wystygnieciu robi sie przyjemnie chrupka i jest wyraznie slodkawa w smaku
>
> milej zabawy i smacznego
> Edyta
>
>
>
Dziekuje bardzo
Bede cwiczyl
|