« poprzedni wątek | następny wątek » |
231. Data: 2015-02-21 19:34:58
Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?W dniu 2015-02-16 o 18:05, XL pisze:
>
>> Jak najbardziej przeszkadza, choćby z powodu tego coraz trudniej dostać
>> w sklepach produkty do przyrządzanie typowo polskich potraw.
> Aż tak źle chyba nie jest :-)
Tak źle to faktycznie jeszcze nie jest, jednak dobrze też nie jest, a na
dodatek w złym kierunku to wszystko idzie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
232. Data: 2015-02-21 19:35:15
Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?W dniu 2015-02-16 o 19:43, Pszemol pisze:
> "Trybun" <i...@j...ru> wrote in message
> news:54e21809$0$2177$65785112@news.neostrada.pl...
>> W dniu 2015-02-15 o 13:37, bbjk pisze:
>>> W dniu 2015-02-15 o 13:22, Trybun pisze:
>>>
>>>> Mnie to raczej smuci, mamy jedną z najlepszych kuchni w świecie, a
>>>> ciągle jakaś pogoń za egzotyką,.
>>>
>>> Nie smuć się, jedno nie wyklucza drugiego, a nawet i siódmego. Uroda
>>> jest w różnorodności świata, również jadalnego.
>>
>> Jak najbardziej przeszkadza, choćby z powodu tego coraz trudniej
>> dostać w sklepach produkty do przyrządzanie typowo polskich potraw.
>
> Wymień proszę 3 przykłady takich produktów... ciekawie piszesz.
>
>
To ja poproszę o 3 przetworzone produkty bez dodatku jankeskiej soi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
233. Data: 2015-02-21 19:35:36
Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?W dniu 2015-02-16 o 18:06, XL pisze:
>
>>> Nic dodać, nic ująć - z małym zastrzezeniem: ja tę "pogoń" nazywam
>>> snobowaniem się.
>> Na to właśnie wygląda. Tylko dlaczego ja mam na tym cierpieć, dlaczego
>> coraz trudniej mogę kupić jadalny chleb czy bułki? Aż się boję co będzie
>> gdy w pobliskim miasteczku zamkną taką małą piekarenkę, jedyną na
>> okolicę w której idzie dostać jeszcze jadalny chleb, bułki czy tytułowe
>> bagietki..
> No cóż, trochę pocierpisz albo sam popieczesz, ale spoko, ludzie wiedzą, co
> dobre - znowu zaczną powstawać piekarenki z dobrym chlebkiem :-)
Obawiam się jednak że to idzie w dokładnie odwrotnym kierunku. Dzisiaj
liczy sie tylko zysk. Gdy nie ma prawdziwego wyboru to i tak piekarzowi
każdy chleb zejdzie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
234. Data: 2015-02-21 20:19:16
Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?Dnia Sat, 21 Feb 2015 19:33:49 +0100, Trybun napisał(a):
> W dniu 2015-02-16 o 18:04, XL pisze:
>>
>> ...bo olej z niej pięknie spłynie :-))
>
> No właśnie.. Ale jak dla mnie olej czy oliwa za bardzo do pieczywa nie
> pasują..
No ale tak własnie się je jada na tzw południu. Smalcu czy masła tam
niegdyś prawie nie widziano.
> Te ich "polewki" prawie każda może zastąpić kwas solny...;-) No ale czy
> to dobrze, co za sens ma dodawanie przypraw do dań aby to właśnie te
> przyprawy dominowały w potrawie, żeby wręcz zabijały jej naturalny smak?
Dobry kucharz ma wyczucie w ich stosowaniu :-)
--
XL
"Spójrzmy tylko na królestwo nasze, jedno z pierwszych w Europie, spójrzmy
na jego siły i środki obronne, na jego dostatki, bogactwa, na wszystko, co
ludziom jest potrzebne. Czegóż nam brakuje? Oto rządu silnego i ustalonego
ładu prawnego, a wtedy wszystko będziemy mieli i stać będziemy silni i
pewni siebie.
Jan Zamoyski, fragment przemówienia sejmowego z 1575.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
235. Data: 2015-02-21 20:21:07
Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?Dnia Sat, 21 Feb 2015 19:35:36 +0100, Trybun napisał(a):
> W dniu 2015-02-16 o 18:06, XL pisze:
>>
>>>> Nic dodać, nic ująć - z małym zastrzezeniem: ja tę "pogoń" nazywam
>>>> snobowaniem się.
>>> Na to właśnie wygląda. Tylko dlaczego ja mam na tym cierpieć, dlaczego
>>> coraz trudniej mogę kupić jadalny chleb czy bułki? Aż się boję co będzie
>>> gdy w pobliskim miasteczku zamkną taką małą piekarenkę, jedyną na
>>> okolicę w której idzie dostać jeszcze jadalny chleb, bułki czy tytułowe
>>> bagietki..
>> No cóż, trochę pocierpisz albo sam popieczesz, ale spoko, ludzie wiedzą, co
>> dobre - znowu zaczną powstawać piekarenki z dobrym chlebkiem :-)
>
> Obawiam się jednak że to idzie w dokładnie odwrotnym kierunku. Dzisiaj
> liczy sie tylko zysk. Gdy nie ma prawdziwego wyboru to i tak piekarzowi
> każdy chleb zejdzie.
Moze i tak...
--
XL
"Spójrzmy tylko na królestwo nasze, jedno z pierwszych w Europie, spójrzmy
na jego siły i środki obronne, na jego dostatki, bogactwa, na wszystko, co
ludziom jest potrzebne. Czegóż nam brakuje? Oto rządu silnego i ustalonego
ładu prawnego, a wtedy wszystko będziemy mieli i stać będziemy silni i
pewni siebie.
Jan Zamoyski, fragment przemówienia sejmowego z 1575.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
236. Data: 2015-02-21 20:39:36
Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?"Trybun" <i...@j...ru> wrote in message
news:54e8cf86$0$2187$65785112@news.neostrada.pl...
> Te ich "polewki" prawie każda może zastąpić kwas solny...;-) No ale czy to
> dobrze, co za sens ma dodawanie przypraw do dań aby to właśnie te
> przyprawy dominowały w potrawie, żeby wręcz zabijały jej naturalny smak?
Nie ma sensu. Zwykle dodatkami maskuje się kiepski smak potrawy.
Tak jak dobry rosół czy krupnik jest pyszny bez dodatku Maggi
tak samo dobry stek jest dobry bez dodatku A1 czy ketchupu...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
237. Data: 2015-02-21 20:41:25
Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?"Trybun" <i...@j...ru> wrote in message
news:54e8cfdb$0$2187$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>> Mnie to raczej smuci, mamy jedną z najlepszych kuchni w świecie,
>>>>> a ciągle jakaś pogoń za egzotyką,.
>>>>
>>>> Nie smuć się, jedno nie wyklucza drugiego, a nawet i siódmego.
>>>> Uroda jest w różnorodności świata, również jadalnego.
>>>
>>> Jak najbardziej przeszkadza, choćby z powodu tego coraz trudniej dostać
>>> w sklepach produkty do przyrządzanie typowo polskich potraw.
>>
>> Wymień proszę 3 przykłady takich produktów... ciekawie piszesz.
>
> To ja poproszę o 3 przetworzone produkty bez dodatku jankeskiej soi.
Majonez, musztarda, ketchup. Twoja kolej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
238. Data: 2015-02-22 12:46:08
Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?Trybun wrote:
> W dniu 2015-02-16 o 19:43, Pszemol pisze:
>> "Trybun" <i...@j...ru> wrote in message
>> news:54e21809$0$2177$65785112@news.neostrada.pl...
>>> W dniu 2015-02-15 o 13:37, bbjk pisze:
>>>> W dniu 2015-02-15 o 13:22, Trybun pisze:
>>>>
>>>>> Mnie to raczej smuci, mamy jedną z najlepszych kuchni w świecie, a
>>>>> ciągle jakaś pogoń za egzotyką,.
>>>>
>>>> Nie smuć się, jedno nie wyklucza drugiego, a nawet i siódmego. Uroda
>>>> jest w różnorodności świata, również jadalnego.
>>>
>>> Jak najbardziej przeszkadza, choćby z powodu tego coraz trudniej
>>> dostać w sklepach produkty do przyrządzanie typowo polskich potraw.
>>
>> Wymień proszę 3 przykłady takich produktów... ciekawie piszesz.
>>
>>
>
> To ja poproszę o 3 przetworzone produkty bez dodatku jankeskiej soi.
i kukurydzy w jakiejkolwiek postaci
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
239. Data: 2015-02-22 18:03:05
Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?"krys" <k...@p...onet.pl> wrote in message
news:54e9c180$0$16165$65785112@news.neostrada.pl...
>>>> Jak najbardziej przeszkadza, choćby z powodu tego coraz trudniej
>>>> dostać w sklepach produkty do przyrządzanie typowo polskich potraw.
>>>
>>> Wymień proszę 3 przykłady takich produktów... ciekawie piszesz.
>>
>> To ja poproszę o 3 przetworzone produkty bez dodatku jankeskiej soi.
>
> i kukurydzy w jakiejkolwiek postaci
Hm... teraz sie pogubiłem. Kukurydza też jest zła? Czemu?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
240. Data: 2015-02-22 18:30:47
Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?W dniu 22.02.2015 o 18:03, Pszemol pisze:
> "krys" <k...@p...onet.pl> wrote in message
> news:54e9c180$0$16165$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>> Jak najbardziej przeszkadza, choćby z powodu tego coraz trudniej
>>>>> dostać w sklepach produkty do przyrządzanie typowo polskich potraw.
>>>>
>>>> Wymień proszę 3 przykłady takich produktów... ciekawie piszesz.
>>>
>>> To ja poproszę o 3 przetworzone produkty bez dodatku jankeskiej soi.
>>
>> i kukurydzy w jakiejkolwiek postaci
>
> Hm... teraz sie pogubiłem. Kukurydza też jest zła? Czemu?
Bo jest GMO.
--
Wiesiaczek (dziś z DC)
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |