Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 349


« poprzedni wątek następny wątek »

41. Data: 2015-02-12 01:01:04

Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 11 Feb 2015 17:54:19 -0600, Pszemol napisał(a):

> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
> news:w7gijxkvdsbr$.2f2x47dbl2w6$.dlg@40tude.net...
>>> Myślę że trzeba napisać list z prośbą o wyjaśnienia do jakiegoś rabina...
>>> Znasz jakiś adres kogoś kto chciałby gojom coś wyjaśnić o swej chałce?
>>> ;-)
>>
>> Kiedyś znałam.
>
> No to cenna informacja. Cieszę się, że się nią z nami podzieliłaś ;-)

No cóż, była to jedna z ostatnich żydowskich gospodyń w miejscowości
Bodzentyn. Już dawno nie żyje,wiec cóż Ci po adresie.

>
>>>> Tymczasem rzeczona przeze mnie chałka z parzonego ciasta jest jedyna w
>>>> swoim rodzaju, ma szczególną właściwość - da się na jej przekroju
>>>> wyraźnie
>>>> odróżnić poszczególne sploty "warkocza" na podstawie wyraźnie wizualnie
>>>> odgraniczonych obszarów, a kiedy się ją odrywa po kawałku palcami,
>>>> otrzymuje się jakby podłużne i dosyć elastyczne smugi ciasta o
>>>> włóknistej
>>>> strukturze zgodnej z przebiegiem poszczególnych splotów, powstałej
>>>> podczas
>>>> wyciągania ciasta podczas zaplatania warkocza.
>>>
>>> I tą szczególność oceniasz jako zaletę czy wadę? Bo ciężko się skapnąć...
>>> ;-)
>>
>> A to wszystko trzeba kwalifikować w tej skali? Musi Ci być ciężko tak.
>> Ja po prostu podaję cechy charakterystyczne.
>
> Mi? Ciężko bo ciekawi mnie czy ktoś cechę uważa za wadę czy zaletę?
> Nie, bynajmniej... Do tej pory wydawało mi się, że jednolitość struktury
> bochenka była raczej zaletą do której się dążyło i wszelkie nieregularne
> rzeczy jak właśnie warstwy czy dziury wewnątrz miąższu były raczej wadą.
> A Ty brzmiałaś jakbyś opisywała jakąś wyjątkowo cenną zaletę, wolałem
> się upewnić...

CHAŁKA to nie bochenek, to KONSTRUKCJA. Sama w sobie charakterystyczna.
Jedno u Ciebie drugiemu przeczy.

>
>>>> "Chałka" z ciasta nieparzonego to po prpstu drożdżówka o kształcie
>>>> chałki,
>>>> ma ona zupełnie jednolitą wizualnie strukturę wewnątrz, tylko na
>>>> wierzchu
>>>> widać zgrubienia.
>>>
>>> No popatrz, a ta którą ja upiekłem też miała wyraźnie widoczne warkocze
>>> wewnątrz ciasta - nie była jednolita w środku. A niczego nie parzyłem...
>>> Może niesłusznie parzeniu ciasta przypisujesz przyczynę separacji
>>> obszarów?
>>
>> Może i ŚLADY zlepienia były, ale na pewno nie było
>> włoknistosci/smugowatości ciasta. Nie wiesz,o czym mówię. W odróżnieniu od
>> Ciebie to JA jadłam prawdziwą chałkę całe dzieciństwo. Tak, miałam okazję
>> jeść żydowską chałkę. I dlatego wiem, że dziś to, co w sklepach sprzedają
>> jako "chałkę" oraz to, co pieczesz/pieczecie, to po prostu słodkie
>> plecione
>> bułki o KSZTAŁCIE chałki.
>
> Jasne...
> A nie ciekawi Cię przypadkiem, że wszyscy wokół Ciebie błądzą a zawsze tylko
> Ty jedna masz rację i wszystko robisz najlepiej?

Nigdzie tego nie twierdzę, ale skoro Ci to przychodzi na myśl, to pewnie
coś w tym jest o tyle, że (chyba niesłusznie) uważasz siebie i jeszcze ze
dwie osoby tutaj za "wszystkich".

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


42. Data: 2015-02-12 01:15:29

Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:1v7obxwiht8z3$.hvyuri8ittie$.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 11 Feb 2015 17:54:19 -0600, Pszemol napisał(a):
>
>> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:w7gijxkvdsbr$.2f2x47dbl2w6$.dlg@40tude.net...
>>>> Myślę że trzeba napisać list z prośbą o wyjaśnienia do jakiegoś
>>>> rabina...
>>>> Znasz jakiś adres kogoś kto chciałby gojom coś wyjaśnić o swej chałce?
>>>> ;-)
>>>
>>> Kiedyś znałam.
>>
>> No to cenna informacja. Cieszę się, że się nią z nami podzieliłaś ;-)
>
> No cóż, była to jedna z ostatnich żydowskich gospodyń w miejscowości
> Bodzentyn. Już dawno nie żyje,wiec cóż Ci po adresie.

Mniej więcej tyle samo co po informacji że kiedyś taka pani
żyła sobie w Bodzentyniu... :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


43. Data: 2015-02-12 01:28:18

Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 11 Feb 2015 18:15:29 -0600, Pszemol napisał(a):

> "XL" <i...@g...pl> wrote in message

>> No cóż, była to jedna z ostatnich żydowskich gospodyń w miejscowości
>> Bodzentyn. Już dawno nie żyje,wiec cóż Ci po adresie.
>
> Mniej więcej tyle samo co po informacji że kiedyś taka pani
> żyła sobie


No tak - książki nie napisała:->

> w Bodzentyniu... :-)

W Bodzentynie. To nie jest Bodzentyń (jak Gostyń), tylko Bodzentyn (jak
Będzin).

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


44. Data: 2015-02-12 01:31:57

Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:bst64vgm46t2$.1sqi4ujmmkot9$.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 11 Feb 2015 18:15:29 -0600, Pszemol napisał(a):
>
>> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
>
>>> No cóż, była to jedna z ostatnich żydowskich gospodyń w miejscowości
>>> Bodzentyn. Już dawno nie żyje,wiec cóż Ci po adresie.
>>
>> Mniej więcej tyle samo co po informacji że kiedyś taka pani
>> żyła sobie
>
>
> No tak - książki nie napisała:->
>
>> w Bodzentyniu... :-)
>
> W Bodzentynie. To nie jest Bodzentyń (jak Gostyń), tylko Bodzentyn (jak
> Będzin).

Czy wiesz jak się nazywa usenetowa wersja słowotoku?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


45. Data: 2015-02-12 01:46:11

Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: "Stefan" <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora



Użytkownik "Anai" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:mbgqcb$2rg$...@m...internetia.pl...

W dniu 11.02.2015 o 17:52, Pszemol pisze:

>>> Zainteresował mnie ten przepis bo zdjęcia wyglądają bajecznie pięknie
>>> :-)))
>>> http://www.thefreshloaf.com/node/19830/36-hours-sour
dough-baguette-everything-i-know-one-bread


Nie żebym się czepiała, ale bułka na zdjęciu na puszystą ni cholery nie
wygląda. Wygląda na pustą, ale to nie to samo ;)


Swego casu w takiej piekarni na Giorgio VII (Rzym) kupiliśmy bułki a w
zasadzie buły sporego formatu składające się w zasadzie z samej chrupiącej,
rumianej skórki. mam gdzieś to w archiwum na filmie jak na ławeczce z tyłu
Kapitolu, pod pinią z akompaniamentem cykad konsumujemy takie buły z ciętą
na gilotynie prosciuto. Do tego dymionek białego i można zwiedzać dalej,
proszę koleżeństwa...
pozdr
Stefan


---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
http://www.avast.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


46. Data: 2015-02-12 01:48:26

Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"Stefan" <s...@o...pl> wrote in message
news:mbgt4k$r6i$1@node2.news.atman.pl...
> Swego casu w takiej piekarni na Giorgio VII (Rzym) kupiliśmy bułki a w
> zasadzie buły sporego formatu składające się w zasadzie z samej
> chrupiącej, rumianej skórki. mam gdzieś to w archiwum na filmie jak na
> ławeczce z tyłu Kapitolu, pod pinią z akompaniamentem cykad konsumujemy
> takie buły z ciętą na gilotynie prosciuto. Do tego dymionek białego i
> można zwiedzać dalej, proszę koleżeństwa...

Bo to Stefanie jest punkt honoru piekarzy bagietkowych aby stosunek
ilości skórki do ilości miąższu dążył do nieskończoności ;-)

> Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez
> oprogramowanie antywirusowe Avast.

Świadomie robisz tej firmie reklamę czy nie umiesz sobie tego śmiecia
wyłączyć?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


47. Data: 2015-02-12 08:42:36

Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: bbjk <a...@b...cc> szukaj wiadomości tego autora

Tutaj masz fotki przepisów na chałkę żydowską, w rozmaitych wersjach:
https://plus.google.com/photos/109389638288510355562
/albums/6114858663168221153
--
B.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


48. Data: 2015-02-12 09:04:22

Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2015-02-12 o 00:37, Anai pisze:
> W dniu 11.02.2015 o 17:52, Pszemol pisze:
>
>>>> Zainteresował mnie ten przepis bo zdjęcia wyglądają bajecznie pięknie
>>>> :-)))
>>>> http://www.thefreshloaf.com/node/19830/36-hours-sour
dough-baguette-everything-i-know-one-bread
>>>>
>
>
> Nie żebym się czepiała, ale bułka na zdjęciu na puszystą ni cholery
> nie wygląda. Wygląda na pustą, ale to nie to samo ;)

No ale tak właśnie wyglądać powinna bagietka - skórka chrupiąca, a
miąższ z wielkimi dziurami.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


49. Data: 2015-02-12 09:37:24

Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: Anai <a...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 12.02.2015 o 09:04, FEniks pisze:
> W dniu 2015-02-12 o 00:37, Anai pisze:

>> Nie żebym się czepiała, ale bułka na zdjęciu na puszystą ni cholery
>> nie wygląda. Wygląda na pustą, ale to nie to samo ;)
>
> No ale tak właśnie wyglądać powinna bagietka - skórka chrupiąca, a
> miąższ z wielkimi dziurami.
>
Ewa - być może... ;)
Ja nie mówię, że nie wygląda na bagietkę - mówię, że nie wygląda na
puszystą :D



--
Pozdrówki
Anai
*** MóJ SŁitAśNy TofFanY BloGasEk: http://kuchniaanai.blogspot.com/ ***
~*~ Moje słit focie: http://infobot.pl/r/26aE *
http://annamagdalenape.deviantart.com/gallery/ ~*~
*** moje aukcje: http://tiny.pl/qjgtx ***
"Jesteśmy tylko szczególnie zaawansowaną w rozwoju odmianą małp na
niezbyt ważnej planecie, krążącej wokół całkiem przeciętnego Słońca. (S.
Hawking)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


50. Data: 2015-02-12 11:54:06

Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Anai pisze:

>>> Nie żebym się czepiała, ale bułka na zdjęciu na puszystą ni
>>> cholery nie wygląda. Wygląda na pustą, ale to nie to samo ;)
>>
>> No ale tak właśnie wyglądać powinna bagietka - skórka chrupiąca,
>> a miąższ z wielkimi dziurami.
>>
> Ewa - być może... ;)
> Ja nie mówię, że nie wygląda na bagietkę - mówię, że nie wygląda
> na puszystą :D

A o tym chlebie, czy można powiedzieć, że puszysty?

http://www.sklep-militarny.com.pl/chleb-pelnoziarnis
ty-w-puszce-500g-p-883.html

Jarek

--
Więc leciutko jak puszkiem
Musnę młotka obuszkiem
W ten mój gwoździk
-- przeleciał, psia mać.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 4 . [ 5 ] . 6 ... 20 ... 30 ... 35


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Gdyby ktoś chcial zmierzyć pH swojego chlebowego zakwasu lub pH swojego ciasta...
Błędy przy pieczeniu chleba pszennego
Jak się ma tycie i szczuplenie do E= mc kwadrat?
ciekawostka kulinarna
gęsi pipek

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »