Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!uw.edu
.pl!news.pw.edu.pl!not-for-mail
From: Gamon' <robaczyfka_M@LPA_gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Prosba o pomoc:)
Date: Thu, 17 Nov 2005 15:19:50 +0100
Organization: Warsaw University of Technology
Lines: 33
Message-ID: <dli3l5$6a8$1@julia.coi.pw.edu.pl>
References: <dlfk52$ee2$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 194.29.138.194
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=windows-1250; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: julia.coi.pw.edu.pl 1132237285 6472 194.29.138.194 (17 Nov 2005 14:21:25
GMT)
X-Complaints-To: u...@p...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 17 Nov 2005 14:21:25 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <dlfk52$ee2$1@inews.gazeta.pl>
X-Accept-Language: en-us, en
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0.2 (Windows/20050317)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:253081
Ukryj nagłówki
Czesc!
Zi3lu wrote:
> Nie wiem czy to tak pogoda na mnie wplywa,ale siedze juz godzine przed
> kompem i nie moge sie zdecydowac co ugotowac dobrego na kolacje:)
No na kompie jeszcze mi sie nie udalo nic ugotowac ;) ze juz nie
wspomne, ze ta podstawka pod filizanke z kawa sie szybko zepsula ;)
Juz co prawda po sprawie, ale moze przyda sie na kolejna kolacje. Z
miecha mielonego robie czasem takie danie: obsmazam cebulke lub czosnek
(wedlug upodobania), wrzucam miecho, dalej pichce na malym ogniu, dodaje
lisc laurowy, ziele angielskie, utluczony w mozdziezu zielony pieprz
(inne przyprawy wedlug upodoban). Jak sie totoj juz w miare upichci
(robi sie dosc szybko), to dodaje sos (przepis ponizej). W wersji
"bogatszej" mozna wrzucic fasole (wczesniej obgotowana) z pomidorami
(swieze, suszone, ze sloja). Takie danie mozna podac z makaronem, ryzem,
jakas kasza, ziemniakami lub do chleba.
Sos robie tak:
1. rozpuszczam kostke rosolowa (albo wykorzystuje rosol domowej roboty,
jesli jest pod reka)
2. w jakims rondelku (na patelni) rozpuszczam maslo, zasypuje to maka
(niezle jest z maki razowej, ale moze byc zwykla pszenna), lekko
podsmazam - caly czas mieszajac
3. do rondelka dodaje po trochu rosol - ciagle mieszam, inaczej robia
sie kluchy
4. jak pacia w rondlu zmienia sie juz w plyn, to wlewam to wsio do
rosolu i mieszam
Tak przygotowany sos doprawiam (np. czosnek + ziola) i dodaje do miecha
na patelni. Pycha :)
Pozdrawiam,
robal.
|