Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Ula Dobies" <u...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Prosba o pomoc - karp po zydowsku
Date: Sun, 8 Sep 2002 15:41:02 +0200
Organization: *
Lines: 50
Message-ID: <alfp0t$spn$2@news2.tpi.pl>
References: <alf6p5$q2a$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pf180.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news2.tpi.pl 1031497566 29495 217.99.221.180 (8 Sep 2002 15:06:06 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 8 Sep 2002 15:06:06 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:124409
Ukryj nagłówki
> Kochani pomóżcie, wiem, że na Was można liczyć, jadłam wczoraj w knajpce
> sledzia po żydowsku, pycha!!!!
A moze byc karp po zydowsku?
oto i on:
PIERWSZA WERSJA
80 dag - 1 kg karpia,
sol, pieprz, 4-5 gozdzikow,
2 lyzki octu (3%),
4 dag masla,
8 gad cebuli,
1/8 l jasnego piwa,
4-5 dag jasnych rodzynkow,
1/2 lyzeczki tartej skorki cytrynowej.
Karpia sprawic, odciac glowe, oplukac, pojroic w dzwonka szerokosci 2-3 cm,
osolic, oproszyc pieprzem, posypac gozdzikami, skropic octem. Maslo
rozgrzac, wlozyc obrana, pokrojona w kostke cebule, zasmazyc, nie rumieniac,
wlac piwo, ogrzac, wlozyc rybe. Dusic powoli, pod przykryciem ok. 30 minut.
Ryba, gdy jest gotowa, wyjac. Do sosu wlozyc oplukane rodzynki i starta
skorke cytrynowa, zagotowac. Sosem oblac rybe na polmisku.
DRUGA WERSJA
80 dag ryby,
1 1/2 - 2 dag zelatyny,
wywar: 2 l wody, 20 dag wloszczyzny ( bez kapusty), 25 dag cebuli, 1-2
listki laurowe, pieprz, ziele angielskie, sol, cukier.
przybranie: natka pietruszki
Rybe sprawic. Karpia ( lub leszcza) oskrobac, pokroic w dzwonka. Z
wloszczyzny i drobno posiekanej cebuli, wody i przypraw ugotowac wywar. Z
wywaru wybrac jarzyny (xcebule zostawic), odparowac do 1litra, wlozyc porcje
ryby i gotowac powoli ok 30 minut. Dodac namoczona wczesniej zelatyne,
przyprawic do smaku sola, cukrem, pieprzem i zagotowac uwazajac, aby
zelatyna zupelnie sie rozpuscila. Porcje ryby wybrac ostroznie z wywaru na
polmisek, przybrac pokrojonymi w talarki jarzynami, zalac krzepnacym wywarem
z rozpuszczona zelatyna. Gdy galaretka zastygnie przybrac natka.
Ta druga wersja jest sprawdzona - zapytajcie Joli L-L, a Jola zapyta Ursyna.
On to bardzo lubi :-))
Ula
|