Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Aneczka <a...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Proste świąteczne ciasto
Date: Sun, 18 Dec 2005 23:19:28 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 35
Message-ID: <do4n50$a3d$1@inews.gazeta.pl>
References: <do4ik1$k0i$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: sn-prokocim.ramtel.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1134944225 10349 194.150.99.130 (18 Dec 2005 22:17:05 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 18 Dec 2005 22:17:05 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <do4ik1$k0i$1@nemesis.news.tpi.pl>
X-Antivirus-Status: Clean
X-Accept-Language: pl, en-us, en
X-User: annmarie
X-Antivirus: avast! (VPS 0550-4, 2005-12-16), Outbound message
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0.6 (Windows/20050716)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:256167
Ukryj nagłówki
Paulinka napisał(a):
> Jadę na święta do teściowej , ona będzie pichcić, ale chciałabym przywieźć
> jakieś ciasto. Nie mam kompletnie do tego talentu, o ile potrafię zrobić
> prawie każdą potrawę, o tyle ciasto to dla mnie kompletna osobista porażka
Spróbuj kruche - mnie ono "odczarowało" ;) Teraz piekę i uwielbiam to :)
Albo (znalezione tu na grupie, zrobione wczoraj - już go nie ma) Rafaello:
Składniki:
1/2 l mleka,
2 czubate łyżki maki ziemniaczanej,
2 płaskie łyżki maki pszennej,
1 mały cukier waniliowy,
1 szklanka cukru (jak dla mnie - mogłoby byc trochę mniej, tak 3/4, ale
to zależy jak słodkie ciasto się lubi),
paczka krakersów (genialnie wyszło z sezamowymi),
kostka margaryny,
25 dag wiórek kokosowych (miałam mniej, ok. 20 - też wyszło ok)
Sposób przygotowania:
Mąkę rozmieszać w 1/2 szklanki mleka, wlać do gotującego się mleka z
cukrami, ugotować budyń. Wystudzić, utrzeć z margaryną i 20 dag wiórek.
Wyłożyć blachę folią aluminiową, wyłożyć połowę krakersów, połowę masy,
znów krakersy i reszta masy. Posypać resztą wiórek, wklepać je łyżką.
Zostawić na noc (stężało super po ok 7 h) w lodówce. :)
Smacznego :)
--
Pozdrówki,
Aneczka
|