| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2004-07-05 11:10:14
Temat: Re: Przechowywanie ziół - przyprawUżytkownik "babba yagga" <s...@d...pl>
> Użytkownik "Tashunko" <t...@T...pl>
> > Wyczekując na gorące lato, napotkałam wirtualne osoby podpisującej
> > się *JerzyN* myśli nieuczesane:
> >
> > >> Błąd, tymianek zbiera się tuż przed kwitnieniem.
> A majeranek?
Kupuję gotowy pochodzący z południa Francji lub chilijski bo najlepszy.
;-)
--
Pozdrawiam, Jerzy
------
Wrzuć monetę, wrzuć monetę, wrzuć monetę, wrzuć monetę, wrzuć monetę
...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2004-07-05 12:48:32
Temat: Re: Przechowywanie ziół - przypraw"JerzyN" <N...@m...pl> wrote in message
news:ccb794$dfn$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> A dlaczego? Bo aluminium odkłada się w organizmie i potem za jego
> przyczyna można dostać choroby Parkinsona lub Alzheimera.
To zdaje sie jakies lokalne teorie sprzed wielu lat.
Pozdrowienia,
Michal
--
Michal Misiurewicz
m...@m...iupui.edu
http://www.math.iupui.edu/~mmisiure
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2004-07-05 19:10:37
Temat: Re: Przechowywanie ziół - przyprawUżytkownik "Michal Misiurewicz" <m...@i...rr.com>
> "JerzyN" <N...@m...pl>
> >
> > A dlaczego? Bo aluminium odkłada się w organizmie i potem za jego
> > przyczyna można dostać choroby Parkinsona lub Alzheimera.
>
> To zdaje sie jakies lokalne teorie sprzed wielu lat.
No to mnie pocieszyłeś Michale i chyba masz rację. A jak lokalne?
:-)
--
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2004-07-05 19:29:39
Temat: Re: Przechowywanie ziół - help> Ja dam trochę bazylii a ty resztę. OK?
> [Pesto zawiera dużo czosnku, sery parmezan i romano, i orzeszki
> piniowe.]
> --
> Pozdrawiam, Jerzy
OK. Dam oliwę.
Pozdrawia smakosza boletus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2004-07-05 19:37:48
Temat: Re: Przechowywanie ziół - przypraw"JerzyN" <N...@m...pl> wrote in message
news:ccc8vo$33a$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > >
> > > A dlaczego? Bo aluminium odkłada się w organizmie i potem za jego
> > > przyczyna można dostać choroby Parkinsona lub Alzheimera.
> >
> > To zdaje sie jakies lokalne teorie sprzed wielu lat.
>
> No to mnie pocieszyłeś Michale i chyba masz rację. A jak lokalne?
Kiedys odkryto, ze w mozgach ludzi zmarlych na Alzheimera jest wiecej aluminium
niz w mozgach ludzi zmarlych z innych przyczyn. Zjawisko to nie zostalo wyjasnione,
ale wybuchla panika i ludzie zaczeli sie pozbywac naczyn aluminiowych. Ta panika
juz dawno ucichla, ale jak to jest z takimi rzeczami, ciagle sie tli. Wydaje sie, ze
jesli
nawet aluminium szkodzi, to wazna jest glownie jego zawartosc w wodzie pitnej (no i
w roznego rodzaju srokach przeciw zgadze). Folii aluminiowej nie radzilbym zjadac;
nie nalezy tez gotowac lub piec w niej potraw zawierajacych duzo kwasu. Jesli jednak
ani kwas ani wysokie temperatury nie wchodza w gre, aluminium z niej nie ma powodu
przenikac do zywnosci.
Lokalnosc jest wiec dwojaka - w czasie (pamietam panike chyba sprzed trzydziestu lat)
i w populacji (sa ludzie, ktorzy sie wszystkiego boja).
Pozdrowienia,
Michal
--
Michal Misiurewicz
m...@m...iupui.edu
http://www.math.iupui.edu/~mmisiure
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2004-07-05 19:51:54
Temat: Re: Przechowywanie ziół - przyprawUżytkownik "Michal Misiurewicz" <m...@i...rr.com>
> "JerzyN" <N...@m...pl>
> > > > A dlaczego? Bo aluminium odkłada się w organizmie i potem za
jego
> > > > przyczyna można dostać choroby Parkinsona lub Alzheimera.
[...]
> Kiedys odkryto, ze w mozgach ludzi zmarlych na Alzheimera jest wiecej
aluminium
> niz w mozgach ludzi zmarlych z innych przyczyn. [...]
>
> Lokalnosc jest wiec dwojaka - w czasie (pamietam panike chyba sprzed
trzydziestu lat)
> i w populacji (sa ludzie, ktorzy sie wszystkiego boja).
Dzięki za otwarcie kilku [nie wiedzieć czemu] zamkniętych klapek.
Przecież ja to chyba kiedyś przerabiałem.
;-)
--
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2004-07-05 19:58:54
Temat: Re: Przechowywanie ziół - help
Użytkownik "boletus" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ccca7s$8t7$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Ja dam trochę bazylii a ty resztę. OK?
> > [Pesto zawiera dużo czosnku, sery parmezan i romano, i orzeszki
> > piniowe.]
> > --
> > Pozdrawiam, Jerzy
>
> OK. Dam oliwę.
>
> Pozdrawia smakosza boletus
>
ja dołożę czosnek
też mam chęć na pesto
pozdr smakoszów
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2004-07-05 23:00:38
Temat: Re: Przechowywanie ziół - przypraw
JerzyN wrote:
> - grzyby szuszone uchronisz przed molami przesypując je mielonym
> pieprzem i trzymając bez dostępu powietrza.
>
W zamrazalniku mole sie nie zalegna i mozna grzyby przechowywac latami.
Dodam jeszcze pare slow na temat suszenia ziol:
Ziola do suszenia lub mrozenia zbiera sie wczesnie rano, zanim gorace
slonce nie wypali olejkow eterycznych. Ziola takie, jak tymianek,
majeranek, mieta, zyskuja na smaku podczas suszenia. Ziola takie, jak
bazylia, pietruszka, koperek, estragon, lubczyk traca smak po ususzeniu i
nalezy je uzywac albo swieze, albo mrozone. Ziola do mrozenia nalezy
oplukac, wyszypulkowac, posiekac i zapakowac ciasno w pojemniki, i
zamrozic.
Ziola mozna suszyc w torebkach papierowych zawiazane w peczek razem z
brzegiem torebki. Po wysuszeniu pomietosic ziola w torebce, wyjac galazki,
reszte przesiac przez durszlak i przelozyc do ciemnych, szczelnych naczyn.
Podczas gotowania uzywajac ziol nalezy trzymac sie prostej zasady: swieze
ziola gotuje sie krotko, dodaje sie pod koniec gotowania, suszone ziola
gotuje sie dlugo, dodaje sie je na poczatku.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2004-07-06 07:19:31
Temat: Re: Przechowywanie ziół - przyprawW wiadomości news:40E9DD96.730CBA57@olypen.com Magdalena Bassett
<m...@o...com> napisał(a):
>
> Ziola takie, jak tymianek,
> majeranek, mieta, zyskuja na smaku podczas suszenia.
>
Hejka. A lebiodka czyli oregano?
>
> Ziola do
> mrozenia nalezy oplukac, wyszypulkowac, posiekac i zapakowac ciasno
> w pojemniki, i zamrozic.
>
Można też zioła zamrażać i przechowywać w kostkach lodu. :-)
Pozdrawiam poburzowo Ja...cki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2004-07-06 07:40:40
Temat: Re: Przechowywanie ziół - przyprawUżytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
news:40E9DD96.730CBA57@olypen.com...
>
> Podczas gotowania uzywajac ziol nalezy trzymac sie prostej zasady: swieze
> ziola gotuje sie krotko, dodaje sie pod koniec gotowania, suszone ziola
> gotuje sie dlugo, dodaje sie je na poczatku.
>
> Magdalena Bassett
WOW!!! To ja już umiem gotować ;-)))))
Mika co niewiele potrafi ...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |