Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Przepis na chleb Re: Przepis na chleb

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Przepis na chleb

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.atman.pl!not-for-mail
From: "alien71" <j...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przepis na chleb
Date: Sun, 31 Oct 2004 10:54:41 +0100
Organization: ATMAN
Lines: 63
Message-ID: <cm2d65$iis$1@node3.news.atman.pl>
References: <cm0oei$3o3$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 217.113.224.170
X-Trace: node3.news.atman.pl 1099216902 19036 217.113.224.170 (31 Oct 2004 10:01:42
GMT)
X-Complaints-To: a...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 31 Oct 2004 10:01:42 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:220236
Ukryj nagłówki


Użytkownik "Profil1" <a...@x...wp.pl> napisał w wiadomości
news:cm0oei$3o3$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam,
> Chciałabym upiec chleb, ale niestety nie wiem jak mam sie do tego zabrac.
> Moze zna ktoś przepis i podpowie mi jak mam to zrobić.
> Z góry dziękuje za odp.
>
> Pozdrawiam
>
>
Oto sprawdzony przepis na pyszny chleb:

Składniki:



2,5 szklanki mąki pszennej

2,5 szklanki mąki razowej

około 2 szklanek ciepłego mleka

pół szklanki oleju

paczka drożdży instant lub zaczyn: 4 dag drożdży, łyżka cukru, kilka łyżek
mleka łyżeczka soli

do wysypania foremek: 2 łyżki mąki



Sposób przygotowania:



Jeśli mam drożdże zwykłe, najpierw przygotowuję zaczyn - drożdże mieszam z
cukrem, kilkoma łyżkami mleka, łyżką mąki i odstawiam w ciepłe miejsce - po
około 20 minutach, jeśli podwoi swoją objętości i zacznie się lekko ruszać,
znak iż jest gotowy.



Jeśli zaś mam drożdże instant od razu zabieram się do właściwego etapu: oba
rodzaje mąki mieszam ze sobą , dodaję wszystkie składniki (albo drożdże
instant albo zaczyn) i dokładnie wyrabiam przez kilka minut. Mleka dodaję
ostatecznie tyle, by otrzymać raczej zwarte ciasto. Doskonale wyrobione
ciasto (powinno odstawać od ręki i powinny się na nim tworzyć pęcherzyki
powietrza) wkładam do foremek wysypanych mąką i przykryte odstawiam do
wyrośnięcia na co najmniej godzinę - ciasto musi zwiększyć swoją objętość,
co najmniej dwukrotnie.



Wyrośnięte ciasto posypuję mąką i wstawiam do nagrzanego do 200 stopni
piekarnika i piekę około 45-55 minut. Kiedy skórka brązowa i popękana,
wyjmuję chleb z piekarnika i czekam aż wystygnie.



Pozdrawiam i smacznego!


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
31.10 Profil1
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Sztuka Edukacji wer. 6462
Próbna wiadomość
Jakie znacie działające serwery grup dyskusyjnych?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6