Data: 2004-10-31 09:54:41
Temat: Re: Przepis na chleb
Od: "alien71" <j...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Profil1" <a...@x...wp.pl> napisał w wiadomości
news:cm0oei$3o3$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam,
> Chciałabym upiec chleb, ale niestety nie wiem jak mam sie do tego zabrac.
> Moze zna ktoś przepis i podpowie mi jak mam to zrobić.
> Z góry dziękuje za odp.
>
> Pozdrawiam
>
>
Oto sprawdzony przepis na pyszny chleb:
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
2,5 szklanki mąki razowej
około 2 szklanek ciepłego mleka
pół szklanki oleju
paczka drożdży instant lub zaczyn: 4 dag drożdży, łyżka cukru, kilka łyżek
mleka łyżeczka soli
do wysypania foremek: 2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
Jeśli mam drożdże zwykłe, najpierw przygotowuję zaczyn - drożdże mieszam z
cukrem, kilkoma łyżkami mleka, łyżką mąki i odstawiam w ciepłe miejsce - po
około 20 minutach, jeśli podwoi swoją objętości i zacznie się lekko ruszać,
znak iż jest gotowy.
Jeśli zaś mam drożdże instant od razu zabieram się do właściwego etapu: oba
rodzaje mąki mieszam ze sobą , dodaję wszystkie składniki (albo drożdże
instant albo zaczyn) i dokładnie wyrabiam przez kilka minut. Mleka dodaję
ostatecznie tyle, by otrzymać raczej zwarte ciasto. Doskonale wyrobione
ciasto (powinno odstawać od ręki i powinny się na nim tworzyć pęcherzyki
powietrza) wkładam do foremek wysypanych mąką i przykryte odstawiam do
wyrośnięcia na co najmniej godzinę - ciasto musi zwiększyć swoją objętość,
co najmniej dwukrotnie.
Wyrośnięte ciasto posypuję mąką i wstawiam do nagrzanego do 200 stopni
piekarnika i piekę około 45-55 minut. Kiedy skórka brązowa i popękana,
wyjmuję chleb z piekarnika i czekam aż wystygnie.
Pozdrawiam i smacznego!
|