Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.atman.pl!newsfeed.tpinterne
t.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Profil1" <a...@x...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przepis na chleb
Date: Sun, 31 Oct 2004 12:03:49 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 77
Message-ID: <cm2gtd$527$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <cm0oei$3o3$1@atlantis.news.tpi.pl> <cm2d65$iis$1@node3.news.atman.pl>
NNTP-Posting-Host: ara101.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1099220717 5191 83.26.186.101 (31 Oct 2004 11:05:17
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 31 Oct 2004 11:05:17 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:220238
Ukryj nagłówki
Witam,
Wielkie dzieki za przepis właśnie zabieram sie do pieczenia. Przepis brzmi
apetycznie mam nadzieje , ze po jego wykonaniu będzie równiez taki sam. Już
wkrótce podziele sie wrazeniami;)
Pozdrawiam
Użytkownik "alien71" <j...@o...pl> napisał w wiadomości
news:cm2d65$iis$1@node3.news.atman.pl...
>
> Użytkownik "Profil1" <a...@x...wp.pl> napisał w wiadomości
> news:cm0oei$3o3$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Witam,
> > Chciałabym upiec chleb, ale niestety nie wiem jak mam sie do tego
zabrac.
> > Moze zna ktoś przepis i podpowie mi jak mam to zrobić.
> > Z góry dziękuje za odp.
> >
> > Pozdrawiam
> >
> >
> Oto sprawdzony przepis na pyszny chleb:
>
> Składniki:
>
>
>
> 2,5 szklanki mąki pszennej
>
> 2,5 szklanki mąki razowej
>
> około 2 szklanek ciepłego mleka
>
> pół szklanki oleju
>
> paczka drożdży instant lub zaczyn: 4 dag drożdży, łyżka cukru, kilka łyżek
> mleka łyżeczka soli
>
> do wysypania foremek: 2 łyżki mąki
>
>
>
> Sposób przygotowania:
>
>
>
> Jeśli mam drożdże zwykłe, najpierw przygotowuję zaczyn - drożdże mieszam z
> cukrem, kilkoma łyżkami mleka, łyżką mąki i odstawiam w ciepłe miejsce -
po
> około 20 minutach, jeśli podwoi swoją objętości i zacznie się lekko
ruszać,
> znak iż jest gotowy.
>
>
>
> Jeśli zaś mam drożdże instant od razu zabieram się do właściwego etapu:
oba
> rodzaje mąki mieszam ze sobą , dodaję wszystkie składniki (albo drożdże
> instant albo zaczyn) i dokładnie wyrabiam przez kilka minut. Mleka dodaję
> ostatecznie tyle, by otrzymać raczej zwarte ciasto. Doskonale wyrobione
> ciasto (powinno odstawać od ręki i powinny się na nim tworzyć pęcherzyki
> powietrza) wkładam do foremek wysypanych mąką i przykryte odstawiam do
> wyrośnięcia na co najmniej godzinę - ciasto musi zwiększyć swoją objętość,
> co najmniej dwukrotnie.
>
>
>
> Wyrośnięte ciasto posypuję mąką i wstawiam do nagrzanego do 200 stopni
> piekarnika i piekę około 45-55 minut. Kiedy skórka brązowa i popękana,
> wyjmuję chleb z piekarnika i czekam aż wystygnie.
>
>
>
> Pozdrawiam i smacznego!
>
>
|