From: "Szymko" <A...@f...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <oP9Z4.54723$zA1.1275523@news.tpnet.pl>
<KfoZ4.57144$zA1.1341841@news.tpnet.pl>
<1ebo0ti.my5sob1khdg92N%wlos@tele.com.pl>
Subject: Re: Przepis na dobra Pizze??!!!
Date: Tue, 6 Jun 2000 22:58:38 +0200
Lines: 33
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
NNTP-Posting-Host: pc73.krakow.ppp.tpnet.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: pc73.krakow.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <3...@s...net.pl>
X-Trace: 6 Jun 2000 23:39:11 +0200, pc73.krakow.ppp.tpnet.pl
Organization: Security Net
X-Complaints-To: a...@s...net.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!s
ecurity.net.pl!pc73.krakow.ppp.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:29207
Ukryj nagłówki
Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> rzecze:
| Użytkownik Leszek Styka <p...@p...onet.pl> w wiadomości do
grup
| dyskusyjnych napisa":oP9Z4.54723$z...@n...tpnet.pl...
| > Proszę podajcie mi jakiś przepis na dobrą pizzę z serem i z
pieczarkami.
| > Mój syn nie daje mi spać po nocach bo śni mu się pizza.
| > Z góry dziękuję.
| > Danusia
Inny "orginalny" przepis, który wykonywała pewna włoska gospodyni
"szedł" następująco:
Na stolnice przesiewaliśmy mąkę w ilości zależnej od liczby głodnych,
robiła dołek i wlewała do niego drożdże rozpuszczone w wodzie. Tak
przygotowaną miksturę nasza "Pani gospodyni" zagniatała. Następnie
dolewała do niej oliwe z oliwek w ilości i celu uzyskania
odpowiedniej konsystencji.(Muszę przyznać, że dość sporo tego było).
Potem wałkowała ciasto i rozkładała na blachy i odkładała na ok.
godzinke. Na tak przygotowane podkłady kładła ręcznie krojony ser
Mozzarelle (grube plastry), na ser kładła (maziała) odrobinke
koncentratu pomidorowego i całość posypywała przyprawami (oregano
itp.). Tak sporządzoną pizzę piekła.
Wiem, przepis dla niektórych z nas zaskakujący ale tak naprawde
robiła. Według niej sekretem dobrej pizzy jest mała ilość koncentratu
pomidirowego. Nie robiłem jej jeszcze ale myślę, że po sesji zrobię,
to opinie podrzucę.
Pozdrawiam
Szymko
|