Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przepis na golonke pyszna( P)
Date: Wed, 16 Oct 2002 12:22:28 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 59
Message-ID: <aojejg$9ag$1@news.tpi.pl>
References: <3...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1034763696 9552 213.25.246.186 (16 Oct 2002 10:21:36 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 16 Oct 2002 10:21:36 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:130186
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Bunia" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3DAD2297.660A08D6@poczta.onet.pl...
> Witam
>
> Otoz moj nowy (1 slownie pierwszy)hi hi hi i pewnie jedyny mezus
> chcialby sprobowac jak smakuje golonka. A ja oczywiscie jeszcze nie
> umiem takich cudeniek w kuchni wyczyniac. Prosbe ogromna wiec
> posylam o przepis na goloneczke (a jak by tak jeszcze taka, ktora w
> szykowarze moglabym zrobic....ach).
> Bunia
oj Bunia, Bunia, szalejesz kulinarnie ostatnio.
Specjalnie dla mlodej pary wklepuje prosty przepis na golonke z Wysokich
Obcasow (GW) autorstwa Agnieszki Kreglickiej ( tej od slynnych warszawskich
restauracji):
Golonka
4 osoby- 3 godziny
4 golonki wieprzowe
wloszczyzna
kilka ziarenek pieprzui ziela angielskiego
butelka piwa
Oplukane golonki wlozyc do mocno osolonego wrzatku z przyprawami i warzywami
(wrzatku a nie zimnej wody- to jest zasada na inne potrawy gotowane- jak
potrzebujemy mieso- to wkladamy do wrzatku aby zasklepily sie pory i smak
zostal w srodku- a jak zupa- to odwrotnie- do zimnego- wtedy wszystkie smaki
przechodza do wywaru- przypominam Jola L-L) . Gotowac na malym ogniu (ok.
1,5 godz).Glosno mysle, ze na szybkowar to jakies 40-45 min. daj. Wyjete z
wody golonki wstawic do goracego piekarnika i podpiekac (polewajac co jakis
czas piwem), az skorka sciemnieje a mieso bedzie mieciutkie.Podawac z piwem
, chlebem, grochem , musztarda i chrzanem.
Pamietam, jak wiele lat temu podczas czestych wyjazdow moich rodzicow ,
zatrzymywalismy sie w jakims malym miasteczku (chyba pod Poznaniem- ale
glowy nie dam- musze mame podpytac) gdzie zawsze byla znakomita golonka z
grochem purre.Teraz patrze- a kreglicka podaje przepis na te purre.To
wlepiam jak ktos zapotrzebuje:))
Groch do golonki:
------------------------
duzo wychodzi 1 godzina
500 g zoltego luskanego grochu
50-100gr wedzonego boczku
sol, pieprz 1 cebula pokrojona w kostke
Groch namoczyc w wodzie na noc. Ugotowac w sporej ilosci wody do
miekkosci, odcedzic, zmiksowac.
Boczek pokroic w kostke ,podsmazyc z cebula, dodac groch. Wymieszac,
doprawic i podawac goracy do tej golonki.Z cisnieniowym to trzeba uwazac, bo
jak robie grochowke i gotuje 40 min to - ja tak akurat lubie- groch sie
rozplywa i zageszcza te grochowke ale wzrokowo go nie widac:))
Mysle, ze do cisnieniowego jakies 20 minut a potem podgladac:))
buziaczki Jola L-L
|