Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!newsfeed.silweb.pl!polsl.gliwice.pl!not-for-mail
From: "Kondziorek" <p...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przepis na omlet po bordosku
Date: Fri, 28 Oct 2005 14:58:21 +0200
Organization: Politechnika Slaska, Gliwice
Lines: 83
Message-ID: <djt79a$gac$1@polsl.gliwice.pl>
References: <djsjt8$f57$1@inews.gazeta.pl> <djsmon$bcb$1@polsl.gliwice.pl>
<djsvs6$q8$1@absolut.sgh.waw.pl> <djt43g$6sd$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.227.72.169
Mime-Version: 1.0
Content-Type: multipart/related; type="text/plain";
boundary="----=_NextPart_000_0389_01C5DBD0.09BA4510"
X-Trace: polsl.gliwice.pl 1130504298 16716 213.227.72.169 (28 Oct 2005 12:58:18 GMT)
X-Complaints-To: n...@p...gliwice.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 28 Oct 2005 12:58:18 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1506
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1506
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:251346
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Małgorzata Leszczyńska" <g...@g...pl> napisał w
wiadomości news:djt43g$6sd$1@inews.gazeta.pl...
> > A z tym googlowaniem to tylko połowiczna prawda. Ja chętnie pogoogluje,
> > ale zawsze zastanawiam się, czy przepis który widzę jest dobry -
> > najczęściej mi w nim coś nie podchodzi. Tutaj natomiast jestem raczej
> > pewien, że przepis jest sprawdzony! ;)
>
> Przecież w googlach można poszukać też w grupach:
> http://groups.google.pl/groups?hl=pl&q=beszamel&lr=l
ang_pl&sa=N&tab=wg
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
http://www.gazeta.pl/usenet/
No w sumie tez mozna
ja jednak preferuje sposob CTRL+C, CTRL+V
i tak oto otrzymujemy:
robiłam wczoraj beszamel do lasagne ze strony www.mniammniam.pl i
wyszedł
jak najbardziej ok. Ważne chyba są te momenty kiedy zestawia sie
garnek z
ognia.
Wklejam ze ww strony
sos beszamelowy:
pół kostki masła
dwie czubate łyżki mąki
dwie szklanki zimnego mleka
dwa żółtka
pół szklanki śmietany
biały pieprz
sól
gałka muszkatałowa
Najpierw przygotowuję sos beszamelowy: na patelni rozpuszczam masło,
patelnię zdejmuję z ognia i dodaję mąkę - dokładnie mieszam, tak by
nie było
żadnych grudek. Patelnię znowu stawiam na ogniu i doprowadzam mąkę do
lekkiego zrumienienia. Teraz ponownie zestawiam patelnię z ognia,
dodaję
zimne mleko, cały czas intensywnie mieszając. Ponownie stawiam
patelnię na
ogniu i doprowadzam do wrzenia, cały czas mieszając. Jeśli sos zbyt
gęsty,
dolewam jeszcze mleka - sos powinien mieć konsystencję gęstej
śmietany -
jeśli jest już taki, dodaję do sosu żółtka wymieszane ze śmietaną -
dzięki
temu sos będzie jeszcze bardziej jedwabisty i będzie miał bardzo
zachęcający
kolor. Sos doprawiam szczyptą gałki muszkatałowej oraz solą i białym
pieprzem.
Pozdrawiam
Kondziorek
p.s. jesli chcesz zrobic jasny sos beszamelowy-krocej rumienic trzeba make z
maslem
|