Data: 2005-10-28 12:58:21
Temat: Re: Przepis na omlet po bordosku
Od: "Kondziorek" <p...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Małgorzata Leszczyńska" <g...@g...pl> napisał w
wiadomości news:djt43g$6sd$1@inews.gazeta.pl...
> > A z tym googlowaniem to tylko połowiczna prawda. Ja chętnie pogoogluje,
> > ale zawsze zastanawiam się, czy przepis który widzę jest dobry -
> > najczęściej mi w nim coś nie podchodzi. Tutaj natomiast jestem raczej
> > pewien, że przepis jest sprawdzony! ;)
>
> Przecież w googlach można poszukać też w grupach:
> http://groups.google.pl/groups?hl=pl&q=beszamel&lr=l
ang_pl&sa=N&tab=wg
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
http://www.gazeta.pl/usenet/
No w sumie tez mozna
ja jednak preferuje sposob CTRL+C, CTRL+V
i tak oto otrzymujemy:
robiłam wczoraj beszamel do lasagne ze strony www.mniammniam.pl i
wyszedł
jak najbardziej ok. Ważne chyba są te momenty kiedy zestawia sie
garnek z
ognia.
Wklejam ze ww strony
sos beszamelowy:
pół kostki masła
dwie czubate łyżki mąki
dwie szklanki zimnego mleka
dwa żółtka
pół szklanki śmietany
biały pieprz
sól
gałka muszkatałowa
Najpierw przygotowuję sos beszamelowy: na patelni rozpuszczam masło,
patelnię zdejmuję z ognia i dodaję mąkę - dokładnie mieszam, tak by
nie było
żadnych grudek. Patelnię znowu stawiam na ogniu i doprowadzam mąkę do
lekkiego zrumienienia. Teraz ponownie zestawiam patelnię z ognia,
dodaję
zimne mleko, cały czas intensywnie mieszając. Ponownie stawiam
patelnię na
ogniu i doprowadzam do wrzenia, cały czas mieszając. Jeśli sos zbyt
gęsty,
dolewam jeszcze mleka - sos powinien mieć konsystencję gęstej
śmietany -
jeśli jest już taki, dodaję do sosu żółtka wymieszane ze śmietaną -
dzięki
temu sos będzie jeszcze bardziej jedwabisty i będzie miał bardzo
zachęcający
kolor. Sos doprawiam szczyptą gałki muszkatałowej oraz solą i białym
pieprzem.
Pozdrawiam
Kondziorek
p.s. jesli chcesz zrobic jasny sos beszamelowy-krocej rumienic trzeba make z
maslem
|