« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-06-20 19:06:00
Temat: Przepis na proste sezonowe ciastoWitam,
O ile gotować umiem, o tyle pieczenie ciast to dla mnie zupełne novum.
Zbliżają się wielkimi krokami, a właściwie to już szybkim truchtem moje
imieniny, chciałam upiec coś smacznego dla znajomych z pracy. Wiem, że Pan
Gugle odpowie na każde moje pytanie, ale może komuś przyjdzie ochota
podzielić się ze mną czymś prostym, ale i niebanalnym.
Pozdrawiam
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-06-20 20:15:28
Temat: Re: Przepis na proste sezonowe ciastoPaulinka napisał(a):
> Witam,
>
> O ile gotować umiem, o tyle pieczenie ciast to dla mnie zupełne novum.
> Zbliżają się wielkimi krokami, a właściwie to już szybkim truchtem moje
> imieniny, chciałam upiec coś smacznego dla znajomych z pracy. Wiem, że Pan
> Gugle odpowie na każde moje pytanie, ale może komuś przyjdzie ochota
> podzielić się ze mną czymś prostym, ale i niebanalnym.
>
> Pozdrawiam
> Paulinka
>
>
kruche ciasto z budyniem, galaretka i owocami sezonowymi...teraz to
chyba najlepiej truskwaki...
bardzo proste i bardzo smaczne...
pozdrawiam:)
dogma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-06-20 20:41:14
Temat: Re: Przepis na proste sezonowe ciastomoże komuś przyjdzie ochota podzielić się ze mną czymś prostym ...
>
> Pozdrawiam
> Paulinka
Bardzo pyszne i proste no i z owocami (można robić tez z mrożnymi czyli po
sezonie)
Ciasto z owocami
1 kg owoców (śliwki z brzoskwiniami, morele, truskawki, jabłka, rabarbar lub
inne)
4 jajka
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
2 szklanki maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
migdały w płatkach
cukier puder do posypania
Margarynę rozpuścić i ostudzić.
Jajka z cukrem ubić aż będzie gładka niemal biała masa. Dodawać powoli
rozpuszczona margarynę - cały czas ubijać.
Dodawać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ubijać całość jeszcze chwilę.
Wlać ciasto na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tarta bułką.
Ułożyć na cieście owoce pokrojone w kostkę.
Posypać migdałami w płatkach.
Piec w nagrzanym piekarniku (200 stopni) ok. 30-35 minut.
Posypać cukrem pudrem przed podaniem.
Można podawać z bitą śmietaną
Pozdrawiam
Zosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-06-21 08:02:01
Temat: Re: Przepis na proste sezonowe ciastoCześć
Prosty torcik biszkoptowy
ciasto
5 średnich jajek (4 diuże)
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
pół szkl. cukru
białka ubić z cukrem na biało , do ubitych dodawac powoli zółtka na przemian
z maka wymieszana z proszkiem cały czas ubijając. Jak masa będziejednolita
wylać do formy i piec ok 40 min w temp 160.
Pianka
duzy kubek śmietany 18%
1 galaretka
pól szkl cukru
galaretke rozpuścic w szklance zagotowanej wody wody , dodać cukier Lub nie
jeśli woliśz mniej słodkie. jak wystygnie dodać śmietane i zmiksować ,
schłodzić w lodówce .
Z acznij od rozpuszczenia galaretki bo w czasie jak będzie stygła to
zrobisz sobie ciasto i przygotujesz owoce.
Ciasto po upieczeniu w małej okrągłej fotmie kroję na dwa plastry i nasączam
i studzę,
spodni plaser lezy w formie i na niego wykaładam stężałą troche piankę(
jeśli zastygnie sie za bardzo to rozmiksuj ją prze chwileczke końcówka od
blendera albo mieszadełkami do ciasta). chodzi o to żeby sie nie rozlewała i
nie przeciekała ale dała sie w miarę elastycznie rozłożyć na cieście.do
pianki wciskam owoce, na to następne ciasto, pianke i znowu owoce tym razem
ładnie poukładane, No i znowu do lodówki aby tym razem stęzało na dobre.Jak
starczy miejsca w formie to możeśz zrobić jeszcze jedna galaretkę na
wierzch,
Wszystko naprawdę robi sie szybko. poza oczekiwaniem oczywiscie i naprawde
jest proste, choć może opis skopmplikowany.Mówiłas ze jesteś początkująca
więc starałam się wszystko wyjasnić.
Poza tym to bardzo tania rzecz
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |