Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Kasia" <k...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przepis na proste sezonowe ciasto
Date: Tue, 21 Jun 2005 10:02:01 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 45
Message-ID: <d98hg6$j3i$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <d974ci$le$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: zl14.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1119340870 19570 80.53.143.14 (21 Jun 2005 08:01:10 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 21 Jun 2005 08:01:10 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:241958
Ukryj nagłówki
Cześć
Prosty torcik biszkoptowy
ciasto
5 średnich jajek (4 diuże)
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
pół szkl. cukru
białka ubić z cukrem na biało , do ubitych dodawac powoli zółtka na przemian
z maka wymieszana z proszkiem cały czas ubijając. Jak masa będziejednolita
wylać do formy i piec ok 40 min w temp 160.
Pianka
duzy kubek śmietany 18%
1 galaretka
pól szkl cukru
galaretke rozpuścic w szklance zagotowanej wody wody , dodać cukier Lub nie
jeśli woliśz mniej słodkie. jak wystygnie dodać śmietane i zmiksować ,
schłodzić w lodówce .
Z acznij od rozpuszczenia galaretki bo w czasie jak będzie stygła to
zrobisz sobie ciasto i przygotujesz owoce.
Ciasto po upieczeniu w małej okrągłej fotmie kroję na dwa plastry i nasączam
i studzę,
spodni plaser lezy w formie i na niego wykaładam stężałą troche piankę(
jeśli zastygnie sie za bardzo to rozmiksuj ją prze chwileczke końcówka od
blendera albo mieszadełkami do ciasta). chodzi o to żeby sie nie rozlewała i
nie przeciekała ale dała sie w miarę elastycznie rozłożyć na cieście.do
pianki wciskam owoce, na to następne ciasto, pianke i znowu owoce tym razem
ładnie poukładane, No i znowu do lodówki aby tym razem stęzało na dobre.Jak
starczy miejsca w formie to możeśz zrobić jeszcze jedna galaretkę na
wierzch,
Wszystko naprawdę robi sie szybko. poza oczekiwaniem oczywiscie i naprawde
jest proste, choć może opis skopmplikowany.Mówiłas ze jesteś początkująca
więc starałam się wszystko wyjasnić.
Poza tym to bardzo tania rzecz
Kasia
|