Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!agh.edu.pl!ict.pwr.wroc.pl!news.task
.gda.pl!orion.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
From: "Janusz D." <d...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <01bf4b4c$a2daa8e0$2a13a0d4@default>
<bsM74.78209$Oo3.1797485@news.tpnet.pl> <3...@k...ias.wat.waw.pl>
<TP484.81587$Oo3.1875098@news.tpnet.pl> <3...@k...ias.wat.waw.pl>
<I4o84.84793$Oo3.1942898@news.tpnet.pl>
Subject: Re: Przepis na zaziki.
Lines: 35
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.5
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3110.3
Message-ID: <F__b4.10674$N3.251975@news.tpnet.pl>
Date: Mon, 03 Jan 2000 10:38:29 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.201.36
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 946895909 212.160.201.36 (Mon, 03 Jan 2000 11:38:29 MET)
NNTP-Posting-Date: Mon, 03 Jan 2000 11:38:29 MET
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:20525
Ukryj nagłówki
tea napisał(a) w wiadomości: ...
>Dzieki za rady, spróbuje udoskonalić moje tzatziki i kto wie, może
przekonam
Pisze pod tym tekstem gdyz tez dardzo dziekuje. Ja nie robilem nigdy
tzatzika -czy nazwe sie odmienia- i zrobilem go pierwszy raz kilka dni temu
REWELACJA! Zeby miec wlasne zdanie zrobilem z ogorkiem tartym, potem
siekanym, z jogurtem Danona i Bakomy z koperkiem i bez. Mnie najbardziej
smakowalo z tartym ogorkiem, jogurtem Danan, mala iloscia koperku, mam tylko
takie pytanko czy tzatziki ma miec taki mocny czosnkowy posmak, bo przy
ilosci 2 zabkow czosnku wydaje mnie sie za duzo ja w wersji ostatecznej
dalem tylko 1 i to maly. A teraz co zrobilem do tzatzika w Nowy Rok, przepis
przeczytany kiedys w jakiejs gazecie i nie spisany wiec robione z glowy ;
2 ladne duze ziemniaki gotujemy w mundurkach nie calkiem do konca,
wyjmujemy, jak troche przestygna smarujemy maselkiem, owijamy folia
aluminiowa i do mocno rozgrzanego piekarnika na 20min, miedzyczasie kroimy w
cienkie paseczki filet z kurczaka smazymy na tluszczu wyjmujemy i na tym
samym tluszczu szklimy cebulke, nastepnie dodajemy pokrajany w kostke
pomidor, paski fileta, sol, pieprz, pokrojona natke pietruszki i co kto
lubi, nastepnie chwileczke dusimy wszystko. Wyjmujemy z piekarnika
ziemniaki, do polowy odwijamy z foli wycinamy klin w ziemniaku i w powstale
miejsce wkladamy farsz, podajemy na lisciu salaty, malo ze slicznie wyglada
to jeszcze jest przepyszne, tzatziki w sosjerce obok. Ziemniaki 2 bo bylo
dla dwoch osob. Smacznego
pozdrawiam
-------------------------------------------------
Janusz
ICQ: 31950147
d...@p...com
d...@p...fm
--------------------------------------------------
|