Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Michał Byrecki <l...@b...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przepisy Makłowicza (OT) i nie
Date: Fri, 28 Mar 2003 23:27:57 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <2...@b...pl>
References: <b5vbbp$rug$1@inews.gazeta.pl> <3...@w...net.pl>
<b5vcd0$21f$1@foka.acn.pl> <3...@w...net.pl>
<b6000e$hb8$1@inews.gazeta.pl> <3...@w...net.pl>
<3...@w...net.pl>
NNTP-Posting-Host: pk128.szczecin.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1048890488 23068 217.98.202.128 (28 Mar 2003 22:28:08
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 28 Mar 2003 22:28:08 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Sylpheed version 0.8.10 (GTK+ 1.2.10; i686-pc-linux-gnu)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:151050
Ukryj nagłówki
On Fri, 28 Mar 2003 11:51:52 +0100
"walkie!" <w...@w...net.pl> wrote:
> Ewentualnie czy znajda sie osoby notujace te przepisy, ja zazwyczaj
> program Maklowicza przesypiam a i z telewizja nie jestem
> zaprzyjazniona.
Ja też przesypiam. Czasami udaje mi się nagrać jakiś odcinek na
komputer. Ale naprawdę sporadycznie. Może dla osób zainteresowanych
tworzeniem bazy dobrze byłoby nagrywać odcinki na peceta i umieszczać w
sieci?
Tak szczerze mówiąc, to o wiele przyjemniej zabrać mi się do gotowania,
jak ktoś poleci mi przepis. Na stronie Grzegorza są one bardzo fajnie
przedstawione, i fajnie się je robi.
Takie samo suche czytanie przepisów w Internecie to nie to samo.
Większość to takie same suche informacje :"weź to i to, dodaj tego,
potem tamtego, przerzuć gdzieśtam. Po 30 minutach zjedz. Podaj z
czymśtam". do tego większość bez obrazków. Nie wiem, ale to jakos nie
pobudza mojej weny twórczej. Podobnie zresztą jak program p. Kuronia,
którego widziałem może łącznie wogóle ze 30 minut.
Dlaczego to piszę? Może naprawdę warto byłoby wykorzystać materiały
filmowe TV do stworzenia strony z przepisami o której mówicie? Jak można
sobie obejrzeć, jak dana potrawa wygląda, jak się ją przyrządza, to jest
to. Nawet wtedy, gdy p. Makłowicz podaje niezgodne informacje dotyczące
historii kuchni polskiej ;-) , to i tak jest to bardzo fajnie
opracowane. Jak mam okazję, to oglądam.
--
Pozdrawiam,
Michał Byrecki
|