Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpintern
et.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "maf" <m...@a...alpha.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przepisy do "Zeptera"
Date: Thu, 25 Aug 2005 19:40:14 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 37
Message-ID: <dekvkp$an4$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <dehmtl$7jo$1@pippin.nask.net.pl>
<1...@p...onet.pl>
<deilh5$fes$1@nemesis.news.tpi.pl> <deivrr$gqb$1@nemesis.news.tpi.pl>
<dekt66$ket$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: ddg220.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1124991449 10980 83.23.84.220 (25 Aug 2005 17:37:29
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 25 Aug 2005 17:37:29 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:246759
Ukryj nagłówki
"bazyli4" <b...@p...onet.pl> wrote in message
news:dekt66$ket$1@news.onet.pl...
>
> Nie nie... to na pewno nie jest bigos, no, 'bigos z zeptera', ale tak
> profanować stare, dobre nazwy...
>
To nie profanacja, znam bardziej sprofanowae nazwy, np kotlet z soi lub
flaczki z soi. /soja to jakis zwierz?/
Wracajac do bigosu i zeptera, w zepterze sie go latwiej gotuje. W zwyklych
garach najpierw gotowalem kapuste, pozniej ja odcedzalem, w drugim garnku
lub patelni smazylem/dusilem miesa z cebula i kielbasa. W 3 garze gotowalem
grzyby. Do zeptera wrzucasz i masz, mozesz go gotowac tyle dni ile chcesz,
nie przypali sie. Kapusta juz w trakcie gotowania nabiera smaku wszystkich
dodatkow.
A propos bigosu zacytuje:
"bigos- tradycyjny specjal kuchni staropolskiej, z kapusty kwaszonej,
swiezej lub mieszanej, duszonej z drobno pokrajanymi rozmaitymi gatunkami
miesa (wieprzowina, wolowina, drub, dziczyzna, kielbasa) z dodatkiem
przypraw, grzybow i sliwek suszonych oraz niekiedy podlany czerwonym
wytrawnym winem. Potrawa zyskuje na smaku przez trzymanie w chlodzie i
odgrzewanie.
Wg Glogera (Encyklopedia Staropolska) b. gotowano badz z kapusty
kwaszonejszatkowanej, badz swiezej na kwasie burakowym, ze slonina, schabem
i kielbasa oraz dodawano pieczonego i drobno pokrajanego zajaca. Nazwa
potrawy jest prawdopodobnie pochodzenia niemieckiego (Bleiguss) i nie
wystepuje ani u Reja ani w zrodlach wczesniejszych, chociaz potrawa znana
byla zapewne od dawna. Wydana w 1682 r. ksiazka kucharska 'Compendium
ferculorum' Czernieckiego nie zawiera przepisu na bigos. ........
......w XVI w. znano w Polsce potrawe wloska, zwana miszkulancja (wl.
mescolanza - mieszanina) z rozmaitych warzyw i mies.
Klasyczny - pozniej tak nazwany - bigos moze od niej bierze swoj poczatek. "
Pozdrawiam
MarekF
|