Data: 2001-06-21 05:41:42
Temat: Re: Przeprawianie potraw...
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> wrote:
> Użytkownik "Jerzy" <0...@m...pl> napisa" w wiadomości
> news:9gqpt3$ot4$1@sunsite.icm.edu.pl...
> > Użytkownik Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> w wiadomości
> > do grup dyskusyjnych napisa":9gqlut$t2p$...@n...onet.pl...
> > > > > ... Przyprawy zosta"y wymyślone dawno [...]
> > ??? "Sztuczne" ca"kiem niedawno...
> > > > Joanno, popraw się, naprawdę nie wiesz co to są przyprawy?
> > > Przyprawy to są takie dodatki do potraw s"użące [...]
> > ... ale wcześniej [od wieków] używano ich do konserwowania i
> > aromatyzowania potraw i żywności.
>
> żeby się nie psu"a...
Tak naprawde niewiele przypraw zapobiega psuciu sie potraw. Glownie
sol, a tej uzywano dawniej z tego wzgledu w takich ilosciach, zebysmy
dzisiaj nie mogli tknac owczesnych potraw. Natomiast smak popsutego
miesa tudno zamaskowac nawet duza iloscia aromatycznych przypraw.
Wreszcie wiele egzotycznych przyprawy bylo niegdys bardzo kosztowne --
znacznie bardziej niz mieso, ktore mialyby konserwowac. Tak wiec, nie
wierze w te stara opowiesc o tym, ze niegdys przyprawiano potrawy, bo
nie bylo lodowek.
Wladyslaw
|