Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.nask.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: b...@w...pl (MiKa)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przygotowanie lisci na golabki - go³abki z kapust± w
¶rodku
Date: Wed, 30 Oct 2002 14:04:07 +0000 (UTC)
Organization: kukbuk izy - http://www.kuchnia.serwisy.net
Lines: 56
Message-ID: <apoosm$so3$1@news2.tpi.pl>
References: <apj0d8$dae$1@news2.tpi.pl> <apj6mi$m9h$1@news.tpi.pl>
<apombn$pbo$1@cs.magma-net.pl>
NNTP-Posting-Host: saturn.j.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news2.tpi.pl 1035986647 29443 213.25.83.135 (30 Oct 2002 14:04:07 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 30 Oct 2002 14:04:07 +0000 (UTC)
X-HTTP-Posting-Host: ty167.internetdsl.tpnet.pl
User-Agent: NewsPortal 0.24pre3
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:132503
Ukryj nagłówki
CLARIS-ONA!!! wrote:
> > Ja w sprawie gołąbków. Takich właśnie
udziwnionych.Kochani poratujcie
> > przepisem (albo odeślijcie do jakiegoś źródła) na
gołąbki z kapustą w
> środku
> > (jakieś 3 odcinki temu Robert M. pokazywał w
"Wędrówkach"). Wyglądały
> > pysznie, a ja nie zapisałam.
> Hej,
> U mnie w rodzinie takie gołąbki nazywamy francuskimi.
> Surowa kapustę białą drobno kroję [w kosteczke ]. Musi
jej być wagowo tyle
> co mielonego mięska. Potem mięsko mieszam z kapustą,
dokładam jajko,
> zeszkolną cebulkę i odrobinę zmiażdżonego czosnku.
Mieszkam to wszystko
> doprawiając solą i pieprzem [nie zalowac!]. Jesli jest
bardzo rozlazle mozna
> dodac namoczona bulke [jak do mielonych]. Potem
formuluje takie wieksze
> kotleciki i obsmazam [kurcze, nie pamietam czy czasami
bulka tarta nie trza
> tego potraktowac po wierzchu]. Jak sa obsmazone ze
wszystkich stron to
> przekladam do rondla, podlewam woda, dodaje przecier
pomidorowy i tak dusze
> ponad godzinke, az w srodku kapusta bedzie mieciutka. Na
koniec sosik
> podprawiam smietana.
> Pycha, ech, chyba zrobie w tygodniu...
> --
> CLARIS /ona/ z Wrocławia
> c...@w...pl
Tak, ale to nie gołabki tylko kotleciki. Też takie
smażyłam i faktycznie pycha. I trzeba panierować, jak
zwykłe. A kapustę tarłam na tarce z grubymi oczkami.
Ale jakby takie coś zawinąć w liście, to juz będą
gołąbki, prawda? :)))
ojej, ale jestem głodna...
MiKa
--------------------------------------------
wyslane z serwisu easy cookbook - kukbuk izy
http://www.kuchnia.serwisy.net
http://www.kuchnia.serwisy.net.pl
--------------------------------------------
|